El Grup de Recerca de Cerdanya organitza una jornada de debat sobre Intel·ligència Artificial i Big Data

El passat dissabte, dia 16 de març, a partir de dos quarts d’onze del matí, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la II Cyber Cerdanya 3.0. Intel·ligència artificial, big data i molt més.
Rosa-Giralt
photo_camera Rosa Giralt, una de les ponents de la jornada. Foto: Francesc Esteban.

En aquesta segona edició es van presentar 3 comunicacions sobre temàtiques relacionades amb el món de la informàtica i els ordinadors. Les comunicacions van ser les següents:
Què és la revolució 4.0 en Enginyeria?, per la Dra. Rosa Giralt, del Grup de Recerca en Circuits i Sistemes de Comunicació i del Grup de Recerca en Recursos i Indústries Intel·ligents i Sostenibles, a la UPC.
Biologia computacional: Una revolució científica del segle XXI, pel Dr. Daniel Lopez Codina, investigador en models de cultius microbians, a la UPC.
Conduint per deixar de fer-ho: El camí cap a la conducció autònoma, per Gerard de Mas Giménez, graduat en Física Aplicada per la UB. Màster en Fotònica per la UPC.

Daniel-Lopez
El ponent Daniel López. Foto: Francesc Esteban.

A la primera conferència es va parlar de les diverses revolucions industrials hagudes fins ara i, concretament, de la darrera, de la quarta revolució industrial, amb coses com la robòtica col·laborativa, l’internet de les coses, el big data o la intel·ligència artificial.

A la segona conferència es va tractar el tema de la biologia computacional, una de les noves revolucions científiques en marxa, on les matèries de biologia, com l’ecologia, la medicina o l’epidemiologia es tracten amb noves tècniques matemàtiques i computacionals, així com sobre els nous tipus de models basats en comportaments emergents i en intel·ligència artificial.

Gerard-de-Mas
Gerard de Mas va parlar sobre conducció automàtica. Foto: Francesc Esteban.

Finalment, la tercera conferència va tractar de la conducció automàtica de vehicles, gràcies a la recopilació de sensors diversos, com càmeres de llum visible, d’infraroig pròxim, de llum polaritzada, lidars i radars, que s’integren conjuntament i s’analitzen gràcies a la intel·ligència artificial i permeten detectar tots els objectes que hi ha al camp visual del vehicle en trànsit.

Aquesta ha estat la segona edició d’unes jornades que hi ha intenció de repetir anualment. La jornada va estar organitzada pel GRC amb la col·laboració del Museu Cerdà i l’Ajuntament de Puigcerdà i el patrocini de l’empresa local Ibernyx S.L./BDP Software.