XXIX Baixada dels Raiers de Coll de Nargó

Coll de Nargó és l'única població de la conca del Segre que un dia a l'any recorda l'ofici de raier, el de transport de troncs pel riu, un ofici que havia estat molt important per al poble i del qual en vivien moltes famílies.
 

CARTELL XXIX BAIXADA
photo_camera Cartell XXIX Baixada dels Raiers de Nargó

Aquest any la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó arriba a la seva 29a edició i l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre ha preparat un dia ple d’actes per donar a conèixer aquesta tradició. 

Des de l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre, l’objectiu és fomentar la cultura de Coll de Nargó i d’un ofici que ha donat tant al poble, a la comarca i al nostre país. 

Per aquest motiu, per a la 29a edició han organitzat un dissabte ple d’actes per donar a conèixer la tradició. 

El matí d'aquest dissabte dia 11 tindrà lloc la tradicional baixada. Es començarà amb un esmorzar al poble i l’enraiada a les 10 del matí, als Clops de Fígols. La baixada tindrà lloc a les 12:00h. L’arribada està prevista cap a les 12.30 – 13:00h mig quilòmetre més avall, als Clops de Fígols, on tindrà lloc un vermut popular.  

A les 14:00h tindrà lloc l’ofrena a la font de la Dona del Raier, en honor a totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers. El monument «Cap a l'enraiador» és obra de l'artista Philippe Lavaill.  

A continuació hi haurà un dinar popular a la plaça de l’Ajuntament (14:30h)

I a la tarda, per seguir la festa, jocs populars on els més grans posaran a proba les seves habilitats, a la plaça de l'Ajuntament. 
 

MÉS INFORMACIÓ

La Baixada dels Rais és una festa que recorda a les noves generacions d'on venim, qui eren els nostres padrins, com treballaven la fusta i com era de dura  la seva professió. No es tracta només de baixar pel riu, dies abans cal preparar els trams i anar a buscar les redortes, per tal que el dia de la Baixada només calgui enraiar.

Una de les particularitats que té la Baixada de Nargó és que no recorda només els homes i el seu ofici, sinó que també és una festa en homenatge a les dones dels raiers, amb una ofrena floral a una font del poble dedicada a elles. Com deia en Ton Marot, fill de raier, «eren les dones les que patien i s'havien de fer càrrec de totes les feines de casa, del camp i dels fills mentre els homes eren fora».

Per a aquells que vulguin conèixer la tradició a través de les cançons, ho poden fer amb el grup El Darrer Tram. És un grup format per:  Juan Ramón Roldán (1a Guitarra), Pablo Andrés Giménez (Flauta travessera), Àngel Ribas (Acordió), Joan Ramon Gracieta (Veu i Guitarra) i Laura Fité (Recitat). 

El grup es va formar el 2011 exclusivament per presentar l'obra El cançoner del rai de l'escriptor de Coll de Nargó Marcel Fité. 

Aquest recull és un homenatge a tots els que es van dedicar a aquest antic ofici. El cançoner del rai evoca i explica la inacabable postguerra. 

A més d'evocar i homenatjar el treball del rai i els mateixos raiers, Marcel Fité ha reconstruït literàriament, i des de diversos angles, un món desaparegut, amb la intenció de redescobrir en la seva bellesa i d'evitar que aquest passat sigui un passat perdut. 

«Ara aquell món se n'ha anat / Ja no m'heu de menester/ El temps dels rais ha passat / I jo en sóc el tram darrer».