Durant la reunió veïnal es donarà a conèixer la campanya ‘Ara les caques de gos tenen propietari’, que permetrà determinar mitjançant mostres d’ADN l’origen de les defecacions de gos al carrer i localitzar l’amo de la mascota.
Tanmateix, el tinent d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu, Jesús Fierro, subratlla que l’aplicació d’aquesta mesura “no només té a veure amb aquesta qüestió, sinó que comportarà avantatges per a aquest col·lectiu, com per exemple que facilitarà la localització d’animals perduts” per tal de poder-los retornar a la seva llar de manera més ràpida i evitar perdre’n el rastre.
Fierro també ha remarcat que “la immensa majoria de propietaris que actuen amb civisme no s’han de preocupar” pel nou sistema, perquè té com a objectiu localitzar la minoria d’amos –aproximadament, un 5% del total- que no recullen les caques de gos al carrer. Un problema d’imatge i d’higiene pública que des de fa anys és una de les principals queixes dels habitants de la Seu i que ara es vol solucionar.
Les fases
Per fer-ho possible, l’Ajuntament ja ha iniciat el procés perquè es pugui treure una mostra de sang de tots els gossos censats a la Seu, que segons dades actuals són uns 1.500. Això permetrà, a partir de l’any vinent, identificar automàticament
Fins al 31 de desembre de 2018, els propietaris poden fer-ho gratuïtament. De l’1 de gener al 31 de març del 2019 encara hi haurà temps de fer el tràmit voluntàriament, tot i que en aquest cas el cost ja anirà a càrrec del sol·licitant. I a partir de l’1 d’abril, si els agents municipals detecten un gos no identificat amb mostra d’ADN, el propietari podrà ser sancionat i obligat a fer el tràmit.