18.09.2021 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

La Seu anuncia la suspensió de la Festa Major i les activitats culturals prèvies a causa de l'alt risc de rebrot

Tampoc se celebrarà el mercat setmanal ni l'activitat de venda al passeig de l'UBSU
20200820_110638
Roda de Premsa a l'Ajuntament de la Seu/laseu.cat
La Seu anuncia la suspensió de la Festa Major i les activitats culturals prèvies a causa de l'alt risc de rebrot

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha anunciat aquest matí en roda de premsa la suspensió de la Festa major i de tots els actes culturals previs. La decisió s'ha adoptat de manera consensuada amb els diferents grups polítics, tant de govern com de l'oposició. Fàbrega, acompanyat dels tinents d'alcaldes del consistori urgellenc, també ha anunciat que no se celebrarà el mercat setmanal i tampoc les activitats de venda al Passeig Joan Brudieu, organitzades per la Unió de Botiguers (UBSU

Les dades actualitzades indiquen que hi ha tres persones ingressades al Sant Hospital -totes estables a planta-, 35 casos positius que es troben confinats a domicili i uns 430 contactes estrets d'ells que també estan aïllats. Els principals brots es situen en un bar i en un local d'oci nocturn de la ciutat.

Pla obert d'una persona participant en un cribratge de la covid-19 en una de les sales del Centre Cívic de la Seu d'Urgell. Imatge del 20 d'agost de 2020 (Horitzontal).

(Foto: Albert Lijarcio)

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha dit que davant d'aquestes xifres cal estar "alerta" i frenar l'activitat social "quan abans millor". Així, ha posat de manifest que per cada cas positiu hi ha, de mitjana, més de deu contactes estrets que s'han hagut d'aïllar, un nombre que considera que és massa elevat. A més, ha insistit en recordar que qualsevol persona pot ser portadora asimptomàtica del virus, motiu pel qual també ha ressaltat la importància que té el fet de complir les normes bàsiques de cara a minimitzar el risc de contagi.

Fàbrega ha explicat l'augment del risc de rebrot, detectat a partir de finals de la setmana passada, ve motivat, sobretot, per la proliferació de casos en un restaurant i en un local d'oci nocturn on se sospita que es capten clients de prostitució. Tot i això, i en menor mesura, també han aparegut positius en un altre bar de la ciutat. Ara, la clientela habitual d'aquests establiments, entre la qual hi ha alguns residents a Andorra, ja ha estat cribrada i s'està fent el mateix amb la resta de treballadors de bars i pubs de la capital alturgellenca.

A més, des d'aquest dijous, la recollida de mostres s'està duent a terme en una de les sales del Centre Cívic, la qual va ser cedida a l'Institut Català de la Salut. L'alcalde de la Seu d'Urgell ha dit que, en funció del grau de positivitat de les proves que s'estan fent, es plantejaran si convé dur a terme un cribratge massiu a la població o a grups d'edat concrets, com ara els joves. En aquest sentit, ha detallat que en la darrera setmana s'han practicat unes 600 PCR. A més, ha afirmat que de moment no es plantegen aplicar mesures més dràstiques, com ara un confinament selectiu.

Pla obert on es veuen diverses persones d'esquena caminant pel carrer Major de la Seu d'Urgell i una taula d'una terrassa de bar al fons. Imatge del 20 d'agost de 2020 (Horitzontal).

(Foto: Albert Lijarcio)
Quant al control "exhaustiu" engegat aquest dimecres, destinat a vetllar pel compliment de les mesures de seguretat en els locals de restauració de la ciutat i que va a càrrec de la policia municipal, en les darreres hores ja s'ha obert alguna acta. A més, els efectius de la guàrdia urbana també han fet el seguiment de tres persones que han d'estar aïllades als seus domicilis, per comprovar que realment estaven a confinades a casa.

Pel que fa a la mitjana d'edat dels casos positius detectats a la Seu d'Urgell, és de 32 anys. Mentre, dos dels tres ingressats a la Fundació Sant Hospital tenen més de 70 i 80 anys i hi ha un que podria rebre l'alta en les pròximes hores. D'altra banda, l'actual risc de rebrot és situa en 645 a la capital alturgellenca i la taxa de reproducció (Rho) del virus en set dies és de més de tres. Davant d'aquestes dades, Fàbrega, ha assegurat que és important aconseguir que aquestes xifres tornin a descendir abans de l'obertura dels centres educatius.

Pla mitjà d'una persona participant en un cribratge de la covid-19 en una de les sales del Centre Cívic de la Seu d'Urgell. Imatge del 20 d'agost de 2020 (Horitzontal).
(Foto: Albert Lijarcio)

Finalment, en relació a la suspensió de la Festa Major i altres actes culturals previstos en les pròximes setmanes, a més del mercat setmanal, l'alcalde de la Seu d'Urgell ha explicat que aquesta mesura s'aplicarà fins que s'hagi controlat l'índex de risc de rebrot i la taxa de transmissió del virus. Tenint en compte que els resultats de l'aplicació de mesures davant de situacions d'aquest tipus no es veuen fins a un període de deu dies, de moment s'ha optat per allargar-les durant unes dues setmanes.

Tot i això, Fàbrega ha assegurat que els actes ja contractats per a la Festa Major es tornaran a programaran durant la tardor o el primer trimestre de l'any que ve. En aquest sentit, ha destacat l'aposta per la cultura que s'ha fet a la ciutat aquest estiu, tot destacant l'èxit de participació que s'ha assolit i el fet que en aquest àmbit no s'ha registrat cap contagi de covid-19.

La Seu anuncia la suspensió de la Festa Major i les activitats culturals prèvies a causa de l'alt risc de rebrot
Comentarios