26.05.2020 |
Viure als Pirineus

Ordeig: “El que defensa que amb la independència no sortim de la Unió Europea menteix”

El candidat del PSC per Lleida, Pirineu i l’Aran al Parlament de Catalunya va participar aquest dimecres en un acte amb l’exministre socialista, Josep Borrell, a la Seu d’Urgell. El candidat del PSC per les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya, Òscar Ordeig, va afirmar que “tant el que defensa que amb la independència no sortirem de la Unió Europea menteix, i el que defensa que sortir-ne és bo traeix els catalans i les catalanes”.

Josep Borrell va presentar el seu darrer llibre a la Seu d'Urgell.
Josep Borrell va presentar el seu darrer llibre a la Seu d'Urgell.
Ordeig: “El que defensa que amb la independència no sortim de la Unió Europea menteix”

Ordeig va apuntar que “cal fer debats amb dades i arguments raonables sobre els pros i els contres de la independència, també sobre les conseqüències econòmiques i el dèficit fiscal que podria suposar la sortida de la Unió Europea”.

En aquesta línia, el candidat socialista va recordar que “Catalunya rep uns 600 milions d’euros de la PAC, i d’aquests, a Lleida, el Pirineu i l’Aran els en toca una bona part; si més no, són ajuts que ajuden a que encara hi hagi pagesos i ramaders que no es vegin obligats a abandonar un sector ja de per sí prou castigat per un Govern que els ha retallat el 40% del pressupost i és deutor d’ajudes”. Per això, va dir, “el debat europeu és transcendental pel sector agroalimentari i pel nostre territori; més enllà de les preferències de cadascú per a les eleccions del 27 S, cal que tothom pugui decidir amb totes les dades i els punts de vista”.

Ordeig va apuntar que “a més, hem de tenir en compte la gran capacitat exportadora del sector, que també requereix una atenció especial en un cas hipotètic de sortida de la Unió Europea” i va fer una crida a que “volem polítics que parlin clar i que no facin volar colom amb temes tant important com aquest; no volem presidents com Mas, més preocupat en continuar ocupant la cadira que en millorar la situació del país”. Per això, va conclore, “el PSC apostem per un reconeixement de Catalunya com a Nació, en el marc d’una reforma constitucional i un pacte fiscal federal que compensi el dèficit actual, i al mateix temps un respecte per part del Govern central a la llengua i la cultura catalana”.

Tot seguit, l’exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, va donar algunes pinzellades del conceptes que ell mateix explica en el llibre Las cuentas y los cuentos de la independencia. Borrell va reiterar que “és vergonyós que a aquestes alçades encara hi hagi algú, que havent tingut responsabilitats de govern i sent President ens pretengui fer creure que la secessió no tindrà cap cost pels catalans i les catalanes”. En aquest sentit, va dir, “els i les candidates de Junts pel Sí haurien de saber que els màxims responsables europeus han manifestat que l’emergència d’un nou Estat de manera que no respecti l’ordenament constitucional dels actuals Estats, no seria membre de la Unió Europea, hauria de demanar-ne l’adhesió i aquesta ha de ser aprovada per tots ells”.

Borrell va recalcar que “un país no es fa independent perquè el seu Parlament ho vulgui i ho proclami als quatre vents, cal que tota la resta et reconegui, però sembla que el senyor Romeva, ni el senyor Mas, entenguin cap d’aquests conceptes democràtics” i va fer una crida a que “si volem un país que realment avanci, que no trenqui, en el que no ens enganyin ni estafin a Barcelona i a Madrid, la sortida justa i realista és la de la construcció d’uns Estat federal, i els que defensem aquesta opció ho fem sense discursos èpics ni grans gestes, sinó amb raonaments i tocant de peus a terra”.

Ordeig: “El que defensa que amb la independència no sortim de la Unió Europea menteix”
Comentarios