MUNICIPIS

L’Ajuntament de les Valls d’Aguilar denuncia destrosses a les obres de la portada d’aigua a Argestues

Segons l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar la valoració dels danys ascendeix a uns 30.000 euros.
Font de Berén bis
photo_camera Una de les fonts de Berén a les Valls d'Aguilar

L’Ajuntament de les Valls d’Aguilar va iniciar, el passat mes de maig, les obres de la portada d’aigua potable en alta als nuclis d’Argestues i Berén. Segons un comunicat que ha fet públic aquest dilluns el consistori "el 2 de juliol, després d’alguns episodis de tensió motivats per la disconformitat de persones relacionades amb el nucli de Berén que s’oposen a aquesta obra, es van produir greus actes vandàlics: es van arrencar uns 230 metres de canonades enterrades aproximadament a un metre de profunditat, es van tallar diverses claus de pas, es van trencar comptadors i es va destruir el tancament de les fonts. La valoració dels danys que ha fet el director de l’obra ascendeix a uns 30.000 euros".

L’Ajuntament va presentar denúncia als Mossos d’Esquadra, "aportant gravacions del moment en què persones de Berén i Espaén ocasionaven els danys" Segons expliquen des del consitori alturgellenc, els Mossos han obert una investigació sobre els fets i ja han citat a declarar diverses persones.

Font de Berén

El consistori afirma que "ha hagut de contractar d’urgència la reposició de la infraestructura malmesa per portar aigua potable al poble d’Argestues, que en aquests moments ja pateix l’escassetat d’aigua en un estiu de sequera extrema".

En el mateix comunicat, l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar assegura que "a Argestues hi viuen una trentena de persones permanentment, hi ha una explotació agrària i ramadera d’unes 300 ovelles i cabres, una botiga de productes de proximitat i cases rurals. Fins ara era l’únic dels 13 nuclis de les Valls d’Aguilar que no disposava de dipòsit d’aigua de boca i probablement sigui el darrer poble de tot el Pirineu habitat de forma permanent en què s’instaura aquest servei bàsic. Un servei que, d’altra banda, l’Ajuntament ha de garantir i subministrar obligatòriament per llei".

L'Ajuntament de les Vall d'Aguilar apunta que "a Berén en els darrers 60 anys no hi ha viscut ningú i només aquest últim hivern s’hi ha traslladat una parella a viure. Les cases de Berén són de segona residència i tenen un consum d’aigua equivalent al consum anual d’una única persona. La resta de l’aigua que subministren les fonts del Gos i del Reguers podria abastir una població d’entre 150 i 200 habitants, però fins ara era aigua que no s’utilitzava i es perdia barranc avall."

Des de l’Ajuntament "lamenten profundament els fets ocorreguts i el punt al qual s’ha arribat, sobretot perquè sempre s’ha vetllat per garantir l’abastament d’aigua necessària al poble de Berén. Si no fos així, difícilment s’haurien aconseguit tots els permisos requerits per dur a terme l’obra".

Oposició dels veïns de Berén

Per altra banda, els veïns i veïnes del poble de Berén rebutgen les obres que l’Ajuntament ha iniciat per repartir l’aigua cap a l’altre nucli, Argestues. Els veïns asseguren que aquesta actuació “és una condemna al poble” i que es deixarà Berén sense poder regar. 

Segons l'Associació de Veïns de Berén "'Ajuntament de les Valls d’Aguilar, vol que l’aigua de dues fonts que abasteixen Berén sigui compartida amb Argestues. Tot i que totes les concessions d’aigua de les Valls d’Aguilar estan en mans de les associacions de veïns, és a dir, comunitats de regants". Els veïns de Berén asseguren que "l’alcaldessa, sense escoltar a ningú i amb el seu equip de govern, ha optat per prendre la concessió de l’aigua únicament als veïns del seu nucli". Els veïns asseguren que confien que el Departament de Territori i Sostenibilitat en mans del Vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, "defensi al poble i no a l’especulació amb falsedats".