Aquest dimarts i dimecres se celebren a la Seu d'Urgell les jornades 'Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia'. El Parc Natural Cadí-Moixeró i el Departament de Territori han preparat aquestes jornades per conèixer experiències diverses sobre la gestió de les poblacions de llops en altres territoris i la convivència amb la ramaderia. Les jornades es faran al centre cultural les Monges de la Seu d’Urgell i tenen com a objectiu principal mostrar la situació actual del llop a Catalunya i proporcionar les eines per a la minimització del seu impacte a la ramaderia. ‘El llop està arribant a Catalunya, tot el que es pugui aportar abans sobre el tema servirà per planificar per quan hi hagi una població resident’, explica en Joan Alibés, de Beealia, l’assessoria especialitzada que co-organitza les jornades.
Unió de Pagesos exposarà el seu punt de vista a la jornada
En el marc de la campanya 'Escolteu la veu dels ramaders', Unió de Pagesos ha explicat en un comunicat assistirà a la jornada 'Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia'. El sindicat, que en un principi havia estat convocat com a ponent a la jornada, hi participarà igualment com a assistent per garantir-hi la presència de la veu dels ramaders i fer sentir la urgència de demandes com un canvi de model de gestió de la fauna salvatge per fer compatible l'activitat productiva amb la protecció de la biodiversitat o que es treballi efectivament per minimitzar els danys que provoca la fauna.
Unió de Pagesos recorda que la problemàtica afecta tota la societat ja que sí els ramaders es veuen obligats a abandonar l'activitat a causa de la inviabilitat que els suposa el fet d'haver de suportar les despeses derivades dels atacs de fauna salvatge, ningú no assumirà la gestió que aquest col·lectiu exerceix al territori i, per tant, això implicaria un reducció de les pastures i, en conseqüència, una pèrdua inevitable de la biodiversitat.
El retorn del llop
A principis del segle XX es va considerar que el llop s’havia extingit del Pirineu, però des de l’any 2000 el Departament de Territori ha detectat exemplars a les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès i el Vallès Oriental. També hi ha indicis de possibles exemplars al Bages, Osona i el Pallars Jussà. De moment són molt pocs exemplars i apareixen a compta-gotes, però es creu que en el futur es podrien establir poblacions estables al Pirineu.