24.09.2020 |
Viure als Pirineus

TRANSHUMÀNCIA

Els cavalls de la Fundació Miranda arriben a Coll de Nargó

Aquest matí, tot coincidint amb el final de la ruta, a Coll de Nargó s'ha celebrat la Festa de la Transhumància, per donar la benvinguda als cavalls i als seus acompanyants.
Els cavalls de la Fundació Miranda arriben a Coll de Nargó/Marcel Fité Argerich
Els cavalls de la Fundació Miranda arriben a Coll de Nargó/Marcel Fité Argerich
Els cavalls de la Fundació Miranda arriben a Coll de Nargó

Aquest diumenge al matí, els cavalls de la Fundació Miranda han arribat a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, després d’una transhumància iniciada el 30 d’octubre des del Pla de l’Orri (Alt Berguedà). Els cavalls han seguit els Camins de Sal, que antigament feien servei els Bons Homes, les trementinaires i els contrabandistes. Dels 45 cavalls que conformen aquesta transhumància, 35 són a càrrec de la Fundació Miranda i 10 de Cavalls Guiabosc Baridà.

Recepció a Coll de Nargó

(Foto: la presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, i l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, a l'acte d'avui a la plaça de Coll de Nargó)

Recorregut

1a Etapa- Dimecres 30 d’octubre: Del Pla de l’Orri fins a Vents del Cadí(Gisclareny)

2a Etapa- Dijous 31 d’octubre: De Vents del Cadí (Gisclareny) fins a Josa de Cadí.

3a Etapa- Divendres 1 de novembre: De Josa de Cadí fins a Ossera.

4a Etapa- Dissabte 2 de novembre: D’Ossera fins a Fígols d'Organyà.

5a Etapa- Diumenge 3 de novembre: De Fígols a Coll de Nargó.

Coll de Nargí Festa transhumància

Festa de la Transhumància a Coll de Nargó

Aquest matí, tot coincidint amb el final de la ruta, s'ha celebrat la Festa de la Transhumància a Coll de Nargó oberta a tothom, per donar la benvinguda als cavalls i als seus acompanyants. En col·laboració amb l'Ajuntament, s'ha ofert un vermut popular amenitzat amb música folk del Pirineu. 

El recorregut ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de Sant Julià de Cerdanyola, Guardiola del Berguedà, Bagà, Gisclareny, Josa i Tuixent, la Vansa i Fórnols, Fígols i Alinyà i Coll de Nargó, juntament amb els consells comarcals del Berguedà i de l'Alt Urgell, les oficines de turisme d'ambdues comarques, el DARP, els Agents Rurals i els pagesos de la zona. 

Vermut transhumància

La Fundació Miranda, dedicada a recuperar animals en situació de maltractament i abandonament, ha escollit les pastures del Sisco i la muntanya de Turp, ubicades a Coll de Nargó, per passar l’hivern. Rosa Galindo, presidenta de la fundació, destaca que aquestes terres són idònies per a la pastura i, a més, "la presència de cavalls contribueix a la gestió forestal d’un territori d’alt risc d’incendis".

La Fundació Miranda persegueix els objectius de turisme sostenible impulsats per l’Ajuntament de Coll de Nargó. Des del 2017, la Fundació Miranda també desenvolupa a la reserva natural de Boumort el projecte #Cataloniawildhorses per tenir cura d'uns cavalls salvatges originaris de Mongòlia.

Els cavalls de la Fundació Miranda arriben a Coll de Nargó
Comentarios