20.04.2019 |
Viure als Pirineus

RAMADERIA I MEDI AMBIENT

Detectats 17 exemplars de llop a Catalunya des de l'any 2000, dels quals n'hi ha tres que encara es troben al Pirineu

Unió de Pagesos aprofita una jornada tècnica sobre la gestió de la fauna salvatge per demanar que "s'escolti" al sector

Jornada tècnica sobre la gestió del llop celebrada a la Seu d'Urgell/PNCM
Jornada tècnica sobre la gestió del llop celebrada a la Seu d'Urgell/PNCM
Detectats 17 exemplars de llop a Catalunya des de l'any 2000, dels quals n'hi ha tres que encara es troben al Pirineu

Tècnics de la Generalitat encarregats de les tasques de seguiment del llop han detectat fins a 17 exemplars des de l'any 2000, quan es té constància que l'animal va tornar a aparèixer a Catalunya. D'aquests, n'hi ha tres que estan localitzats en el moment actual, els quals són mascles i d'origen francoitalià i es troben a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i entre el Solsonès i l'Alt Urgell. Per parlar de la seva gestió i de les mesures per minimitzar el seu impacte sobre la ramaderia, la Seu d'Urgell ha acollit aquest dimarts una jornada tècnica al voltant d'aquesta temàtica. Des d'Unió de Pagesos, però, han reivindicat, amb una acció simbòlica en el transcurs de l'acte, que es tingui en compte l'opinió del sector.

Dels 17 exemplars de llop que s'han detectat des de l'any 2000, quan es va tenir constància que l'animal havia tornat a aparèixer a Catalunya, n'hi ha que han marxat del territori i també d'altres que han mort, segons ha explicat el cap del servei de Fauna i Flora del departament de Territori i Sostenibilitat, Ricard Casanovas. Mentre, tres mascles d'origen francoitalià estan localitzats, ara per ara, en diferents comarques del Pirineu. Un d'ells es troba a la zona del Ripollès, un altre a la Cerdanya i un darrer està situat entre el Solsonès i l'Alt Urgell.

Casanovas ha afirmat que de moment no hi ha una població estable de llops a Catalunya, més enllà d'alguns exemplars "solitaris" que els equips de seguiment han detectat en els darrers divuit anys. Tot i això, en els casos en què la seva presència pugui tenir conseqüències sobre l'activitat ramadera s'estan duent a terme tant mesures de caire preventiu com compensacions pels atacs, com els que s'han registrat en els darrers dos anys al límit de les comarques del Solsonès i de l'Alt Urgell. 

El cap del servei de Fauna i Flora del departament de Territori i Sostenibilitat ha defensat que l'objectiu és el de fer compatible la ramaderia de muntanya amb la conservació del llop, que aporta un benefici a la biodiversitat d'aquelles zones on hi és present. Tot plegat s'ha tractat en una jornada tècnica sobre la gestió d'aquests animals que s'ha dut a terme a la Seu d'Urgell i que està organitzada pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, la Generalitat i l'agrupació de ramaders Beealia.

Pla general on es veuen sis membres d'Unió de Pagesos, entre els el coordinador de Comarques de Muntanya, Joan Guitart, (dreta) fent una acció simbòlica per demanar que s'escolti al sector en la gestió del llop, el 23 d'octubre de 2018 (Horitzontal).
(Foto:Membres d'Unió de Pagesos i el seu coordinador al Pirineu, Joan Guitart (dreta), a l'acte sobre la gestió del llop/Albert Lijarcio)

En el transcurs de l'acte, Unió de Pagesos (UP) ha dut a terme una acció simbòlica per demanar que es tingui en compte al sector en els programes de gestió del llop. Sis membres del sindicat agrari han entrat a la part final de la sala on es duia a terme la jornada amb una samarreta on hi havia escrit el lema de la seva reivindicació. El coordinador territorial de les Comarques de Muntanya d'UP, Joan Guitart, ha lamentat que no se'ls hagi tingut en compte per participar en alguna de les ponències com, segons ha afegit, estava previst inicialment.

Guitart ha afirmat que se'ls està "imposant" la presència del llop a Catalunya i ha explicat que en d'altres zones de l'estat espanyol està causant "molts atacs". A més, ha defensat que la seva protecció no és compatible amb la ramaderia de muntanya perquè ha dit que, avui dia, els pastors tenen un major nombre de bestiar, per tal que la seva activitat continuï sent competitiva, i no és possible estar al seu costat d'una forma gairebé permanent, com es feia anys enrere.

Comentarios