RAMADERIA

Cinc femelles i disset sementals es liciten a la subhasta de la Federació de raça Bruna dels Pirineus

Els participants virtuals a la subhasta de vedells de la raça Bruna dels Pirineus, més del triple que els presencials al Centre de Testatge de Bellestar, a l'Alt Urgell
Pla mitjà del gerent de la Februpi, Martí Orriols, descrivint un dels vedells de raça Bruna dels Pirineus que se sotmeten a subhasta davant de ramaders que la segueixen presencialment i altres per WhatsApp. Imatge del 20 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera El gerent de la Februpi, Martí Orriols, a la subhasta dels vedells a Bellestar / Albert Lijarcio

Els ramaders que han participat de forma virtual a la subhasta de vedells de la Federació Catalana de raça Bruna dels Pirineus (Februpi) han més que triplicat als que aquest dimecres s'han desplaçat presencialment al Centre de Testatge de Bellestar (Alt Urgell). Des de l'organització s'ha apostat enguany per combinar tots dos sistemes, vist l'èxit que va tenir la via telemàtica implantada arran de la pandèmia. Així, els assistents han pogut veure en una pantalla el preu que oferien la resta de licitants, que han seguit el transcurs de l'acte a través d'un grup de WhatsApp. A la subhasta s'han ofert cinc femelles de tres anys, pròximes a l'edat del primer part, i disset mascles que poden actuar com a sementals en una explotació de vedells.

Pla obert dels participants a la subhasta de vedells de ra√ßa Bruna dels Pirineus que han anat presencialment al Centre de Testatge de Bellestar (Alt Urgell). Imatge del 20 d'octubre de 2021. (Horitzontal)(Foto: Participants a la subhasta de vedells de raça Bruna dels Pirineus que han anat presencialment al Centre de Testatge de Bellestar (Alt Urgell) / Albert Lijarcio)

Els vuit licitants presencials provenien de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Solsonès, Osona i el Ripollès, mentre que els altres 27 que ho han fet per WhatsApp són d'altres comarques catalanes i de zones com la de Terol, entre d'altres. El gerent de la Februpi, Martí Orriols, ha explicat que s'ha optat per combinar els dos sistemes perquè els ramaders "tenien ganes de poder-se tornar a trobar" i, alhora, facilitava la participació a aquells que no poden desplaçar-se al centre de testatge i volen comprar un vedell.

De fet, els exemplars que se subhasten porten sis mesos en aquest equipament situat dins les instal·lacions de l'Escola Agrària del Pirineu, ubicada al nucli de Bellestar, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). En aquest període se'ls fan diverses proves de creixement, comportament, greix infiltrat, diàmetre de la pelvis i qualitat seminal, entre d'altres, abans que els ramaders puguin adquirir-los. Orriols ha dit que tot plegat serveix per saber quins són els millors exemplars per a la reproducció i qualitat del producte.

Pla de detall d'un vedell de raça Bruna dels Pirineus en primer terme al Centre de Testatge de Bellestar (Alt Urgell) i on es veuen d'altres i diversos ramaders mirant-los abans de participar en una subhasta. Imatge del 20 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Un vedell de raça Bruna dels Pirineus en primer terme al Centre de Testatge de Bellestar (Alt Urgell) / Albert Lijarcio)

El gerent de la Februpi ha detallat que el preu de sortida dels mascles ronda entre els 1.300 i els 1.500 euros i que, en el cas de les femelles, es parteix d'un valor fix de 1.500 euros per animal. A la subhasta d'aquest dimecres, l'exemplar més car que s'ha venut ha estat per un import final de 2.500 euros.