La nova plaça de Barcelona de Puigcerdà ja és una realitat

El passat dia 16 de juliol, dins els actes de la Festa Major del Roser de Puigcerdà, va tenir lloc la inauguració de la remodelada plaça Barcelona de Puigcerdà, a càrrec de l’alcalde de la vila, Albert Piñeira.

_DSC0331
photo_camera La nova plaça presenta una imatge renovada

El cost de les actuacions ha estat de 400.000 €, finançats bàsicament amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya, a través de la convocatòria dels Plans de Foment Territorial del Turisme. La proposta que va formular en el seu dia l’Ajuntament de Puigcerdà va ser un dels tretze projectes d’ajuntaments seleccionats per la Generalitat en el marc de l’esmentada convocatòria.

El projecte, redactat pels tècnics municipals Eduard Gratacós, Jordi Vidal i Josep Cordomí, ha inclòs el soterrament del cablejat aeri, la reordenació de l’espai per a vianants i l’espai destinat al trànsit rodat, la col·locació de nou mobiliari urbà, enllumenat, arbrat i jardineria, la supressió de barreres arquitectòniques, la remodelació i ampliació de voreres, la pavimentació dels vials amb aglomerat asfàltic, treballs de pintura i l’embelliment de l’entorn. A la rotonda central de la plaça, ara enjardinada, s’hi ha col·locat una font escultòrica obra dels artistes locals Ernest Altés i Albert Tapias. La font és l’element més característic i singular de la nova plaça. Durant els anys 50-60 ja hi va haver un brollador al bell mig de la plaça, i per això se la coneixia popularment com a plaça del Sortidor.

Paral·lelament, també s’han arranjat alguns carrers circumdants, com el carrer Pons i Gasch o el carrer del Casino. L’any passat ja es va actuar en d’altres carrers adjacents com el carrer Cadí o la rambla Josep Maria Martí, i està previst que durant la tardor s’actuï en el tram superior de l’avinguda Coronel Molera, que dona accés a la plaça.

Al llarg dels anys, l’indret que ocupa actualment la plaça Barcelona, que és la porta d’entrada al nucli històric i comercial de Puigcerdà, ha tingut diversos noms. El 1868 s’anomenà per primera vegada plaça Barcelona i el 1890 es reiterà dedicar-la a la capital de Catalunya. La plaça com a tal s’inaugurà el 23 d’agost de 1891, i encara avui es pot veure la placa de marbre de l’època a la façana de la Casa Gran.