CONSELH GENERAU D'ARAN

Unitat d'Aran guanya per majoria absoluta al Conselh Generau d'Aran després de 8 anys a l'oposició

Unitat d'Aran ha aconseguit 9 consellers i Convergència Democràtica Aranesa s'ha quedat amb 4

Foto general amb Paco Boya en primer pla atenent als mitjans de comunicaci.. i al fons molts militants i simpatitzants d'Unitat d'Aran. Imatge del 26 de maig del 2019. (horitzontal)
photo_camera Paco Boya en primer pla atenent als mitjans de comunicació i al fons molts militants i simpatitzants d'Unitat d'Aran/Marta Lluvich

Unitat d'Aran ha guanyat per majoria absoluta les eleccions al Conselh Generau d'Aran. La candidatura encapçalada per Paco Boya ha aconseguit 9 consellers enfront dels 4 que s'ha emportat Convergència Democràtica Aranesa (CDA) liderada per l'històric Carles Barrera. Boya, qui ja va ser síndic des del 2007 al 2011, tornarà al capdavant del Govern aranès sense necessitat d'haver de pactar amb cap altra formació. El Partit Renovador d'Arties Garòs ha perdut la representació al Conselh que la mantenia des del 1999 (1 conseller). Boya s'ha mostrat "molt content" pel resultat aconseguit i ha dit que la gent els ha fet "confiança" i ha assegurat que "no els defraudaran". Boya ha sentenciat "ens hi deixarem el cor i l'ànima per treballar pel país". Per la seva banda Barrera, que ha perdut tres consellers, no ha deixat clar si aquests 4 anys serà el cap de l'oposició al Conselh. Barrera ha dit que la formació es reunirà els dies vinents.

Les cares llargues de la seu de Convergència Democràtica Aranesa contrastaven amb les rialles i abraçades de la seu d'Unitat d'Aran, militants i simpatitzants han rebut als que han sortit escollits alcaldes o consellers amb abraçades i aplaudiments.

Pel que fa a la participació ha estat del 72,39% (5.150 vots) una mica superior a la de fa 4 anys que va ser del 69,86% (4.867 vots)

La constitució del Conselh Generau es preveu en una data pròxima a la celebració de la festa d'Aran, el 17 de juny.

Aquestes eleccions s'han presentat al Conselh Generau més partits que mai, un total de 6: Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA), PRAG (Partit Renovador d'Arties-Garòs), Aran-Amassa, Ciutadans (C's) Amassa i Unides Podem. Aran-Amassa que volia acabar amb el bipartidisme al Conselh Generau s'ha quedat sense representació.

Fa 4 anys Carles Barrera (CDA) va revalidar la majoria absoluta del 2011 aconseguint el 46,38% dels vots i 7 consellers. Paco Boya d'Unitat d'Aran (UA-PSC) en va sumar 5 (41,13%) i José Antonio Bruna el PRAG amb el 2,70% dels vots va aconseguir 1 regidor. 

Barrera porta dos mandats seguits sent síndic d'Aran; la legislatura del 2011 i l'actual del 2015 al 2019. Així mateix Barrera ja va ocupar aquest càrrec que anteriorment, del 7 de juny de 1995 al 18 de juny del 2007.

El Consell General d'Aran, l'òrgan de govern de la Vall d'Aran, és format per tretze consellers que es trien a cadascun dels sis terçons. El nombre de consellers o conselleres que s'escolliran per cada terçó és el següent: Pujòlo i Arties e Garòs, dos membres cadascun; Castièro, quatre membres; Marcatosa i Lairissa, un membre cadascun; Quate Lòcs, tres membres. En total, a la Val d'Aran, estan cridades a les urnes, 7.114 persones.

Més a Val d'Aran