28.05.2022 |
Viure als Pirineus

Unes 200 espècies d'aus habiten la Val d'Aran

Espècies com el Gall Fer, el Trencalòs, la Merla d'Aigua o la Perdiu Blanca rarament es poden trobar fora de territoris aranesos.

ornitologia2 1
Pyrenades
Unes 200 espècies d'aus habiten la Val d'Aran
Pyrenades segueix endinsant-se en la realitat dels nostres Pirineus i de la Val d'Aran, aquest cop per conèixer i descobrir quines aus habiten a la vall de la mà de Xavier Bayer, naturalista i divulgador científic. Xavier Bayer ha explicat que hi ha ocells com el Gall Fer, el Trencalòs, la Merla d'Aigua o la Perdiu Blanca que són difícils de trobar fora de la Val d'Aran degut a les condicions climàtiques i de la muntanya. També calcula que hi ha unes 200 espècies que habiten la Vall d'un total de 300 que es poden identificar a Catalunya, fet que converteix la vall en un territori idoni per l'observació ornitològica.
 
Xavier Bayer ha diferenciat entre ocells sedentaris – que es poden trobar tot l'any-, estivals, hivernants, de pas o divagants, aquests últims poden aparèixer en qualsevol moment. A la vall podem trobar molts grups i famílies d'ocells i Bayer ha mostrat alguns exemples a partir de fotografies i vídeos. D'aquesta manera, ha parlat d'ocells aquàtics, galliformes, rapinyaires, coloms, tórtores, falciots, picots, ocells de bosc, ocells rocans, entre d'altres.
 
Mentre s'impartia la 6ª conferència d'aquestes Pyrenades, els més menuts estaven gaudint del Curs Infantil d'Iniciació al Muntanyisme amb el Club Excursionista d'Aran. Aquest club, juntament amb Musèus dera Aran, han guiat durant el matí a un grup d'excursionistes motivats fins a Vielha a peu seguint el camin reiau per visitar l'esglèsia de Vielha i el Musèu dera Val d'Aran. Al vespre s'ha seguit amb la V Mostra de Cinema de Muntanya, aquest cop per seguir a l'esquiador Ptor Spriceniek en l'ascens i descens en esquís del Gashot (Pakistan) i altres muntanyes per conèixer la seva filosofia de vida d'orientació xamànica amb la projecció de la pel·lícula “Dream Line”, del director Bjarne Salén.
 
D'aquesta manera, les Pyrenades 2015 encaren la seva recta final encara amb un bon grapat d'activitats per oferir, com l'excursió al llac i refugi de la Restanca, la xerrada sobre horticultura d'alta muntanya o la hèsta de clausura a càrrec de Lluc & Edit.

Unes 200 espècies d'aus habiten la Val d'Aran
Comentarios