La 5ª edició del Festival Pyrenades es clausura amb l'espectacle “Desglaç” de Lluc avec Edit

Pyrenades 2015
photo_camera Pyrenades 2015
El show musical i visual “Desglaç” de Lluc Navarro i Edita Gazibara, l'artista bosnia i dissenyadora gràfica de Pyrenades, ha tancat la 5ª edició del festival, que ha sigut tot un èxit, amb més de 1.500 assistents que han participat activament en el conjunt d'activitats programades
 
L'any passat Pyrenades es va clausurar amb un llistó ben alt que enguany s'ha aconseguit mantenir. El primer dia ja es va poder constatar el compromís del Refugi Rosta amb l'entorn a partir de la inauguració de l'exposició i de la conferència “Glaceres, efectes del canvi climàtic”, de l'observador glaciòleg Jordi Camins, que va explicar i exemplificar com el canvi climàtic es fa patent amb la dràstica reducció de les glaceres als Pirineus.
 
El 50 aniversari de Baqueira Beret també va tenir un paper rellevant i es va poder conèixer de primera mà el procés de realització del documental “Històries de Baqueira”, dirigit per Ivó Vinuesa i produït pe Manel Rocher. A més, durant la V Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades es va visionar material audiovisual d'arxiu que serveix de testimoni gràfic d'una època que revolucionaria la Val d'Aran per transformar-la tal i com la coneixem.
 
Pyrenades, un festival essencialment pirineista, va comptar aquest 2015 amb l'alpinista de Taüll Oriol Baró, que va relatar amb un llenguatge molt proper les seves expedicions i aventures pels nostres Pirineus però també arreu del planeta. El model aranés de rescats en muntanya, tot un referent, va tenir un espai destacat dins la programació gràcies al Grup de Rescat dels Pompiers dera Val d'Aran, que van explicar el seu exitós sistema. Seguint amb els eixos destacats del festival, termalisme, prineisme i turisme es van entrellaçar en la conferència de Joaquim Puigverd, que va destacar els fets històrics que provocaren que el termalisme fos el precursor del turisme i l'exploració dels Pirineus. Les dues darreres sessions van estar enfocades en l'entorn, amb la introducció a l'ornitologia aranesa a càrrec del divulgador científic Xavier Bayer, i l'horticultura ecològica de muntanya per part de Neus Vinyals, de l'Associació l'Era, que van despertar un gran interès i participació del públic assistent.
 
Recorreguts excursionistes i patrimonials
Dins la programació del festival va tenir molt bona acollida les excursions per entorns naturals de la vall i les visites guiades pel patrimoni cultural de la zona. Moltes persones van acudir fidelment dia rere dia a les activitats proposades i el grup anava augmentat progressivament en el transcurs de les jornades.
El temps primaveral va estar present en la majoria de dies i es van poder realitzar boniques excursions als llacs de Baciver, la Ribera d'Unhòla o pels entorns del llac de la Restanca, entre d'altres, arribant a peu a pobles com Unha i Arties per visitar les seves esglésies o seguint els camins reials cap al Mirador de l'Aneto. Tot això gràcies a l'estreta col·laboració de Musèus dera Val d'Aran i el Club Excursionista d'Aran, que també es va ocupar d'organitzar el Curs Infantil d'Iniciació al Muntanyisme amb un èxit rotund de participació. A més, Verd e Blu es va fer càrrec d'altres activitats infantils com el taller de rapinyaires en joc i el de ratpenats, que van tenir molt bona acollida.
 
Cartellera d'alt nivell a la V Mostra de Cinema de Muntanya
Amb el transcurs de les edicions de Pyrenades la Mostra de Cinema de Muntanya va agafant protagonisme i guanyant en qualitat. Aquest any es van projectar els títols més aclamats amb la col·laboració del Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló. Una de les pel·lícules que més expectatives va generar entre el nombrós públic assistent va ser “Valley Uprising”, de Peter Mortimer i Nick Rosen, que al llarg de 98 minuts segueix la història de generacions d'escaladors a la vall de Yosemite que han desafiat els límits de la llei de la gravetat i de les lleis humanes.
 
“Mission antartic”, de Guido Perrini, que segueix les peripècies del snowboarder Xavier de Le Rue i els seus companys per les inhòspites muntanyes del continent blanc per practicar el freeride també va tenir molt bona recepció pel públic fidel que nit rere nit es congregava a la sala PyrenMuseu del Refugi Rosta. Altres films com “Dream Line”, de Bjarne Salén, o “Supervention”, de Filip Christensen i Even Sigstad, van permetre que el públic s'endinsés en l'estil i filosofia de vida d'esquiadors i snowboarders. Amb el documental “Guies & Cie”, de Gilles Chappaz, es va poder conèixer la Companyia de Guies de Chamonix, la més antiga del món, i amb “Agustí”, es va seguir la vida d'un nen del Pirineu que viu el contrast entre la vida moderna i les costums tradicionals de la muntanya.
 
Fins les properes Pyrenades
Així es posa punt i final a unes Pyrenades que any rere any han guanyat amb qualitat, tant pel seu programa com per l'assistència de públic i ponents. Sens dubte unes jornades que posen en relleu Salardú, la Val d'Aran i els nostres Pirineus, juntament amb els valors de natura, cultura, societat i esport. Comença de nou el compte enrere, ja queda menys per la 6ª edició de Pyrenades, que es celebrarà del 19 de març al 26 de març del 2016.