17.08.2022 |
Viure als Pirineus

Coets i soroll per espantar els óssos

El Conselh Generau d'Aran aplicarà mesures de persuasió per intentar corregir el comportament de l'ós Goiat, responsable de la majoria d'atacs a bestiar que aquesta primavera hi ha hagut a l'Aran

Goiat, el nou ós que han alliberat al Pirineu, a la vall d'Isil, el 6 de juny del 2016. (horitzontal)
Goiat, que es va alliberar al Pirineu el 6 de juny del 2016.
Coets i soroll per espantar els óssos

A partir d'ara, quan es detecti la proximitat d'aquest exemplar a les zones de ramats o de proximitat a nuclis habitats es faran accions de desplaçament d'aquest animal. El mateix es farà si es detecta la presència de d'altres ossos. El síndic d'Aran Carles Barrea, ha demanat, en una reunió ahir amb responsables del departament de Territori i Sostenibilitat, un estudi jurídic que determini la responsabilitat de la Generalitat com administració signant del primer Programa Life de reintroducció d'ós al Pirineu dins de l'àmbit dels atacs.

Els pròxims dies tindrà lloc a la Val d'Aran una reunió tècnica amb responsables del Programa Piroslife de la Generalitat i de França per comunicar-los les mesures preses des de la Val d'Aran i posar en comú tota la informació respecte als atacs i comportaments dels óssos tant a França com al Pirineu català amb presència de l'ós.

El Conselh Generau també demanarà un estudi tècnic que analitzi el nombre d'óssos que pot suportar el Pirineu tenint en compte la problemàtica social i la pressió sobre el sector ramader.

El Conselh Generau d'Aran ha recordat que solament té la responsabilitat del seguiment i de les indemnitzacions dels atacs d'ós i en cap cas pot decidir de forma unilateral mesures de captura i translocació als llocs d'origen de qualsevol exemplar considerat conflictiu i ha afegit que aquesta decisió s'ha de consensuar amb totes les parts implicades i ser activada per la Generalitat.

Al mes d'abril l'Aran va registrar els primers atacs de l'ós a ruscos i bestiar d'aquest any. Va ser una predació a dos ruscos i una euga morta al terme municipal de Bausen. En els dos casos, els danys van coincidir amb la presència al lloc dels fets de Goiat, únic exemplar localitzat de forma permanent a través d'un collar amb emissor GPS.

A començament de mes de maig el Conselh Generau d'Aran va constatar dos atacs més a una ovella i un xai en una finca propera a Betlan, al municipi de Vielha e Mijaran, al límit del poble amb la resta de prats. Segons el Conselh, l'atac es va produir en una finca protegida amb el sistema de pastor elèctric. A finals de més van registrar a l'Aran tres atacs més a bestiar viu i a començament del mes de juny ramaders aranesos van denunciar nous atacs a animals.

Coets i soroll per espantar els óssos
Comentarios