MÚSICA

Reparteixen entre estudiants de l'Institut de Vielha el disc amb 18 cançons occitanes en clau moderna

La iniciativa vol conservar les cançons i compta amb músics com Carles Belda, Alidé Sans, Marc Serrats o Joan Garriga
Alidé Sans Carles Belda 1 Marta Lluvich
photo_camera Carles Belda, Marc Serrats i Alidé Sans a l'Institut de Vielha / Marta Lluvich

Els músics Carles Belda, Marc Serrats i Alidé Sans han donat el tret de sortida a la presentació del llibre-disc 'Guida de viatge pel cançonièr occitan' (Sota la Palmera 2022) a l'institut de Vielha. En total, es repartiran gratuïtament 1000 exemplars als estudiants de secundària de l'Aran i les Calandretas (escoles immersives en occità a França). Aquest llibre disc inclou 18 cançons occitanes en clau moderna i per fer-ho possible Barnasants i l'associació Convergència Occitana han comptat amb el col·lectiu ÒC Brigada Internacional. Belda, Serrat i Sans amb l'acordió, la guitarra i la veu han interpretat algunes de les cançons que recull el llibre-disc, l'únic treball discogràfic en occità publicat a Catalunya aquest 2022.

Marçal Girbau, Barnasants, ha explicat que deu anys després que els músics Carles Belda i Marc Serrats (Xerramequ) unissin la primera brigada internacional musical occitanocatalana al Barnasants, es va voler que tornessin amb una nova proposta de llibre-disc i espectacle amb l'objectiu d'acostar l'emblemàtica cançó d'autor occitana –dels anys 70 fins a començament de segle XXI – al jovent dels dos costats dels Pirineus.

Alidé Sans Carles Belda 2 Marta Lluvich
Reparteixen entre estudiants de l'Institut de Vielha el disc amb 18 cançons occitanes en clau moderna / Marta Lluvich

Girbau ha detallat alguns dels participats i ha parlat d'Alidé Sans, Tatou (Massilia Sound System), Rodín (Lo còr de la Plana), Gigi de Nissa, Arnaud Cance, Stefano Degioanni, Tesa, Milèna Pastorèlli, o el mateix Joan Garriga, entre d'altres. Així, les grans cançons de Claudi Martí, Rosina de Pèira, Maria Roanet, Mans de Breish, Joan Pau Verdier, Jacmelina i Lucia Mas, són replantejades per cantants actuals des de diverses estètiques.

Avui dia, cançons que són veritables himnes per a una generació d'occitans, com 'De cap tà l'immortèla de Nadau' o 'Perqué m'an pas dit' d'en Claudi Martí, corren risc de desaparèixer si no s'és capaç de fer-les de nou atractives per al jovent.

L'artista aranesa Alidé Sans ha interpretat 'De cap tà l'immortèla de Nadau' i s'ha mostrat molt satisfeta de poder participar en aquest projecte que dona a conèixer la cultura i llengua occitana.

Alidé Sans Carles Belda 3 Marta Lluvich
Reparteixen entre estudiants de l'Institut de Vielha el disc amb 18 cançons occitanes en clau moderna / Marta Lluvich

El músic Marc Serrats ha manifestat que la voluntat és començar a donar a conèixer el projecte a l'Aran o Occitania, però amb la voluntat que creixi i arribi tant al jovent occità com català per tal que coneguin aquestes cançons i les puguin heretar de manera atractiva.

Laurens Jaquet, alumne de l'institut de Vielha, ha dit que aquest disc és una bona manera perquè els joves puguin conèixer aquestes cançons amb ritmes més moderns, sense perdre la seva identitat.

La presentació del llibre-disc ha finalitzat amb un tast d'algunes de les cançons per tots els alumnes de l'institut a càrrec de Carles Belda, Marc Serrats i Alidé Sans.