RAMADERIA

Localitzen un segon cap de bestiar que hauria estat devorat per l'os a Naut Aran

En pocs dies ja són dues les ovelles mortes pel plantígrad des que ha finalitzat el període d'hivernació
Pla mitjà on es pot veure el marrà mort per l'os a Gessa, a Naut Aran, el 6 de maig de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla mitjà on es pot veure el marrà mort per l'os a Gessa, a Naut Aran, el 6 de maig de 2021. (Horitzontal)

Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran van trobar dijous un cap de bestiar amb indicis inequívocs que apuntaven que hauria estat devorat per l'os. Amb aquest, ja són dos en pocs dies els caps de bestiar trobats a la mateixa zona que podrien haver estat atacats pel plantígrad després del període d'hivernació. Els agents van ser alertats per un ramader de Naut Aran que va trobar a faltar un cap d'oví del seu ramat. Després d'unes hores de recerca van trobar el marrà desaparegut depredat per l'os, de forma "inequívoca". En poques setmanes, el Conselh posarà en marxa els agrupaments de ramats vigilats amb pastor, on tots els ramaders de la Val d'Aran poden sumar-hi els seus caps de bestiar.

En el cas del marrà que es va trobar la setmana passada, com que no es van poder aclarir els indicis de la mort 'in situ', es va traslladar el cadàver a la UAB per fer-ne la necròpsia.

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, ha assenyalat que el Conselh Generau d'Aran comunica sempre els atacs d'ossos partint de la valoració pericial efectuada, tant si són atacs verificats com el d'aquest dijous, com si encara no hi ha verificació, com el de la setmana passada. En aquest sentit, afegeix que "resulta incongruent" acusar el Conselh d'haver amagat la causa de la mort del primer cadàver de l'animal i ha lamentat les manifestacions que s'han fet per part de determinats sectors implicats acusant la màxima institució aranesa de manca de transparència i rigor.

Segons el Conselh Generau, aquesta és l'època més sensible pel que fa als atacs d'ossos a les ovelles. En poques setmanes, el Conselh posarà en marxa els agrupaments de ramats vigilats amb pastor, on tots els ramaders de la Val d'Aran poden sumar-hi els seus caps de bestiar. Amb aquestes mesures, el nombre d'atacs ha baixat en picat durant els darrers anys.

A més, fa dos anys que s'ha habilitat una línia d'ajuts perquè els ramaders puguin cobrar parcialment el bestiar no retornat de les pastures d'estiu a la Val d'Aran. La major part d'aquest bestiar no pot ser indemnitzat com a atac de fauna salvatge, ja sigui perquè no es troba el cadàver, o perquè no s'ha pogut identificar la causa de la mort. Amb aquesta línia d'ajuts a la ramaderia en zones de muntanya amb dificultats especials, els ramaders aranesos poden recuperar part del valor del bestiar no retornat a causa d'atacs, meteorologia, malalties o parts.