PIROSLIFE

Confirmen la mort de cinc caps de bestiar per quatre atacs d'os a l'Aran

Els indicis apunten a què el responsable seria Goiat i el Conselh Generau planteja iniciar el protocol per capturar-lo
Pla mitjà on es pot veure un cap de bestiar atacat per l'os a la Val d'Aran, el 9 de maig de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un cap de bestiar atacat per l'os a la Val d'Aran ( Conselh Generau d'Aran

Les cinc baixes de bestiar que hi ha hagut durant la darrera setmana a la Val d'Aran haurien mort per quatre atacs d'os. Així ho assegura el Conselh Generau d'Aran que també apunta que els indicis indiquen que el responsable podria ser Goiat. Per això s'han enviat mostres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per intentar confirmar l'autoria dels atacs. Si es confirma, a causa del seu historial conflictiu i anormalment depredador, el Conselh ja ha avançat que iniciarà el protocol de captura de Goiat, per tornar-lo a localitzar amb el collaret GPS que va perdre l'octubre de l'any passat. Els dos darrers atacs de l'os es van confirmar dissabte.

El primer atac va tenir lloc la nit de dissabte a diumenge prop de la població de Betlan, on va aparèixer una ovella mort. El segon va ser notificat el diumenge a Les, on es van trobar els cadàvers de dues cabres que haurien estat atacades uns dies enrere.

Pla mitjà on es pot veure un cap de bestiar atacat per l'os a la Val d'Aran, el 9 de maig de 2021. (Vertical)
(Conselh Generau d'Aran)

Segons el conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, el repunt d'atacs coincideix amb una "disminució d'atacs" en una zona de França en la qual se sospitava que estava l'os Goiat. Bruna ha afegit que no descarten que darrere dels atacs hi hagi Goiat i per això s'han recollit mostres que analitzarà la UAB.

De confirmar-se l'autoria de Goiat, des del Conselh Generau s'iniciarà el dispositiu de captura per tornar a marcar-lo amb el collaret GPS, tal com estableix el Protocol d'Intervenció amb ossos als Pirineus.

Pla curt on es pot veure un cap de bestiar atacat per l'os a la Val d'Aran, el 9 de maig de 2021. (Vertical)
(Conselh Generau d'Aran)

Segons el Conselh Generau, aquesta època és molt sensible pel que fa als atacs d'ossos, ja que encara queden uns dies perquè comencin els agrupaments de ramats vigilats per pastor, una mesura amb la qual el govern aranès pretén disminuir el nombre d'atacs, tal com ha passat altres anys.