09.12.2022 |
Viure als Pirineus

L'ajuntament de Bossòst no col·laborarà amb l'1-O

Vielha contestarà dimarts però l'alcalde assegura que "complirà la legalitat" mentre que Les i la Torre de Capdella sí que cediran locals per al referèndum

bossost1
Àngel Ros amb el batlle de Bossòst, Amador Marqués
L'ajuntament de Bossòst no col·laborarà amb l'1-O

L'ajuntament de Bossòst, a la Vall d'Aran (d'Unitat d'Aran, partit federat amb el PSC), s'ha sumat al rebuig de l'1-O i ha respost al Govern que no col·laborarà amb unes votacions que consideren il·legals un cop el Tribunal Constitucional ha suspès la Llei del Referèndum i els decrets que se'n deriven. En el cas de Vielha encara no hi ha hagut resposta oficial perquè aquest divendres era festiu local i la secretària està de vacances, però el seu alcalde, Juan Antonio Serrano, assegura que "compliran la legalitat". Per contra, Les (Vall d'Aran) i la Torre de Capdella (Pallars Jussà) sí que cediran locals per al referèndum.

L'alcalde de Bossòst, Amador Marquès, afirma que no poden col·laborar amb el referèndum amb la cessió d'espais municipals "per no comprometre la institució". "La Llei del referèndum ara mateix no està en vigor, per tant, no podem donar cobertura a un acte que no està emparat per la llei, ni per la Constitució ni l'Estatut".

En canvi, l'alcalde de Les, Emili Medan (Unitat d'Aran), va ser dels primers a respondre afirmativament la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, en què des del Govern es demanava als alcaldes poder comptar amb els locals que habitualment es fan servir com a centres de votació per tal de celebrar el referèndum. Medan ha defensat que es tiri endavant un referèndum perquè el poble català pugui decidir el seu futur, "que és el que ha aprovat el Parlament, i nosaltres com a ajuntaments no podem fer res més que posar-nos al costat de la Generalitat, com no pot ser d'una altra manera". També ha lamentat la resposta de l'Estat, que considera "accions repressives pròpies d'estats autoritaris".

L'alcalde de la Torre de Capdella (Pallars Jussà), Josep Maria Dalmau (PSC), va signar aquest divendres el decret d'alcaldia de suport al referèndum del pròxim 1 d'octubre. Dalmau va afirmar que ''l'Ajuntament és de tots els veïns i jo no els puc treure el desig de votar al municipi''.

En el cas de la Vall de Boí, l'alcalde, Joan Perelada (Independents per la Vall de Boí), ha explicat que encara no han respost al Govern perquè esperen l'informe de l'advocat del consistori. El dubte és si cediran els baixos de l'Ajuntament com a espai electoral però assegura que al municipi es podrà votar l'1-O perquè hi ha locals de la Generalitat com l'escola de Barruera o la casa del Parc Nacional d'Aigüestortes, on ja es van instal·lar les urnes pel 9-N. 

L'ajuntament de Bossòst no col·laborarà amb l'1-O
Comentarios