05.07.2022 |
Viure als Pirineus

L'extinció de les glaceres dels Pirineus clama a actuar per frenar el canvi climàtic

La jornada inaugural de Pyrenades 2015, a Salardú, va congregar una quarantena de persones que han pogut aprofundir en el coneixement de glaceres i canvi climàtic.

aneto_6
Imatge de l'Aneto. Foto: www.sensus.cat.
L'extinció de les glaceres dels Pirineus clama a actuar per frenar el canvi climàtic

L'efecte del canvi climàtic a les glaceres ha centrat la jornada inaugural de la 5ª edició del Festival Pyrenades. César Ruíz Canela, alcalde de Naut Aran, i Manel Rocher, director de Pyrenades, han donant la benvinguda als assistents d'enguany i han recordat que Pyrenades busca l'oci, però també la reflexió i la creació de consciència. Per donar pas a la primera conferència, “Glaceres, efectes del canvi climàtic”, a càrrec de l'observador glaciòleg Jordi Camins, Manel Rocher ha manifestat que “hem de ser conscients del repte al que ens enfrontem, l'aparició de la nostra espècie està removent els cicles naturals de la terra”.

Camins ha impartit una classe magistral sobre glaceres i ha indicat que, segons els pronòstics, a l'any 2040 les glaceres deixaran de tenir activitat i es calcula que al 2050 desapareixerà totalment el gel glacial dels Pirineus. Resulta que en els últims 30 anys hem perdut el 42% dels aparells glacials dels Pirineus i que cada any les glaceres minven un metre i mig aproximadament d'espessor. En les glaceres hi trobem registrada la nostra història, ja que de les seves capes es poden obtenir mostres de la composició química de l'aire el dia que va caure la precipitació de neu que es va transformar en glacera.

La disminució de les glaceres és conseqüència de fenòmens còsmics, però també de l'activitat humana, ja que actualment hi ha molta emissió de CO2 a l'atmosfera i això implicat un augment de les temperatures. Tot això s'ha pogut apreciar amb fotografies comparatives de glaceres en diferents moments històrics i vídeos d'aquestes en moviment, que s'han observat d'aprop al Museu dera Nhèu, amb la inauguració de l'exposició “Glaceres, efectes del canvi climàtic”. Jordi Camins ha indicat que no tot són males noticies, ja que algunes glaceres dels Alps van creixent.

La desgustació de vin cau i la música tradicional per Diatònics d'Aran ha donat pas a la V Mostra de Cinema de Muntanya amb la pel·lícula “Chasing Ice”, del director Jeff Orlowski, un treball d'investigació que capta l'efecte del canvi climàtic i la bellesa de les glaceres. Ha tancat la vetllada una sessió musical a la Sala PyrenMuseu.

L'extinció de les glaceres dels Pirineus clama a actuar per frenar el canvi climàtic
Comentarios