L'Associació Obrador Xisqueta guanya els Premios Nacionales de Artesanía

Els premis, entregats aquest dimarts a Madrid, reconeixen les millors iniciatives emprenedores d'Espanya i els organitza el Ministerio de Industria, Energia y Turismo i Fundesarte. Aquest reconeixement suposarà un nou impuls per l'Associació Obrador Xisqueta i tots els seus projectes.

xisqueta1
photo_camera El moment de recollir el premi va ser molt emotiu.

Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre ubicada al Pallars Sobirà. És filla de l’Associació rurbans i del Projecte Grípia que treballa per la dinamització del sector primari a l’Alt Pirineu i al món rural en general.

La situació del sector oví del nostre país es caracteritza, entre d’altres coses, per una absència d'iniciatives que portin a terme el cicle tancat en el procés productiu (producció, transformació i venta). També es troba enmig d’una devaluació creixent d’alguns dels productes que obté, com és el cas de la carn i la llana. L’associació va iniciar al 2008 un projecte que pretenia tancar aquest cicle productiu i demostrar com es pot arribar a donar un valor afegit a la feina resultant d’un ofici com és el de pastor. Obrador pren la llana com a protagonista i inicia un projecte pilot en el nostre territori implicant a pastors/es, artesans/es i la mateixa ciutadania. 

La caravana Xisqueta

L’objectiu principal de la caravana Xisqueta és donar a conèixer arreu el projecte que s’està portant a terme des del 2009 a la nostra associació (revaloritzar la llana, donar a conèixer l'ofici de pastor i la seva importància , i  també el treball artesà).

Aquesta estructura mòbil ens permet arribar a tots els racons del territori i oferir tallers on es dóna a conèixer la feina que s’està fent des de l’associació, la importància de l’ofici de pastor i s’experimenta amb la llana, material 100% natural i del nostre territori.

S'ofereixen diversos tallers per aprendre diferents tècniques per treballar la llana, aquests els imparteixen les artesanes i l’artesà de l’associació (Lila, Bàrbara Grosskopf, Ester Sánchez, Lina Ratia, Edu Marín, Carme Vergés, Silvia Frías i Cristina Riu):

  • Aprendre a filar la llana amb fus i filosa. S’expliquen tots els passos des que s’extreu el velló de l’ovella fins a com es fa el fil.
  • Aprendre a fer feltre. El feltre es tècnica mil·lenària que crea teixits sense ser teixits. Amb llana, aigua calenta i sabó podem creat tota mena de peces teixides.
  • Aprendre diferents maneres de teixir la llana. Teixirem amb diferents estris: ganxet, agulles o fins i tot amb els dits.
  • Aprendrem a fer coixinets. Com s’ha de picar la llana per estovar-la i que quedi flonja, com s’ha de farcir, i per acabar aprendrem la tècnica del cosit anglès. 
  • Aprendrem com es curteix artesanalment la pell  i com es treballa per poder fer sarrons, morralets, carteres de pell, polseres, etc.