INSTITUCIONS

Govern i Conselh d'Aran celebraran la primera bilateral des de l'inici de la pandèmia el pròxim 13 d'octubre

La síndica Maria Vergés alerta que una de les urgències que plantejaran és el pressupost per cultura i llengua
Pla general del president del Govern Pere Aragonès, reunit amb la síndica d'Aran, Maria Vergés, al Conselh Generau l'11 de juny del 2021. (Horitzontal)
photo_camera El president del Govern Pere Aragonès, amb la síndica d'Aran, Maria Vergés, / Marta Lluvich

El Govern de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran celebraran el pròxim 13 d'octubre la primera comissió bilateral des de l'inici de la pandèmia. Així ho ha explicat la síndica Maria Vergés en una trobada amb els mitjans de comunicació on també ha assenyalat que una de les urgències que plantejaran a l'executiu català és la manca de dotació pressupostària per poder desplegar competències en matèria de llengua i cultura araneses. Vergés també ha remarcat que insistiran en el compromís per al "desplegament íntegre" de la Llei de règim especial de la Val en relació al règim competencial que encara manca. Segons la síndica, són diverses les competències que encara no estan "aterrades, ni desenvolupades o en via de conveni".

La darrera reunió de la comissió bilateral entre el Govern i el Conselh Generau d'Aran va ser al febrer de 2020, just abans de l'inici de la pandèmia de la covid-19. Ara se'n celebrarà una on segons la síndica Maria Vergés, més enllà de qüestions com l'atenció social i el desenvolupament de competències en relació a aquesta matèria a l'Aran, des del Conselh Generau també es plantejaran temes com poden ser la creació de les Federacions esportives araneses o com es va implementant el nou model de finançament de l'Aran.