L'aranès es reivindica

En els 10 anys d'oficialitat ha crescut el nombre de persones que escriu i llegeix en occità però els parlants s'han reduït un 20%

Imatge general de l'arribada dels participants a la cursa 'Aran per Sa Lengua' a Vielha aquest 30 de juliol del 2017 (horitzontal)
photo_camera Arribada dels participants a la cursa 'Aran per Sa Lengua' a Vielha.

Desenes de persones s'han mobilitzat aquest diumenge a la Vall d’Aran en una jornada lúdica, esportiva i reivindicativa per defensar l'ús social de l'aranès. L'eix central ha sigut la cursa 'Aran per sa Lengua', que ja arribat a la 24a edició. Tres grups de participats han recorregut el territori i s'han trobat a la plaça de l'església de Vielha. Les últimes dades de l'Acadèmia aranesa de la Llengua Occitana constaten que creix el nombre de persones que escriu i llegeix en aranès però els parlants s'han reduït un 20% en els 10 anys d’oficialitat de la llengua.

aran2

La cursa, organitzada per l'associació Lengua Viua, va començar a les dotze amb sortides des de Les i Montgarri i un tercer grup que ha triat l'opció més dura, la de passar el port del Vielha. Segons la portaveu de l'entitat, Angelina Cases, entre els participants hi havia veïns de la Vall però també turistes i occitans que s'han sumat a aquesta iniciativa per defensar la llengua i la identitat aranesa. Cases ha assegurat que la jornada manté cada any el nivell de participació amb gent de totes les edats i destaca la implicació dels joves. 

La portaveu de l'entitat ha constatat que "a la Vall d'Aran, com que és una zona turística, hi ha molta immigració, i això dificulta que l'aranès es parli al carrer, ja que la gran majoria de parlants es passen al castellà". No obstant això, confia que la llengua no es perdrà precisament perquè "els joves la coneixen i se la senten seva, i quan surten fora de colònies o a festivals la continuen parlant".

Els actes van acabar aquest vespre a Vielha amb la lectura d'un manifest i un concert del prestigiós grup occità Nadau. A la plaça de l'església de la capital aranesa s'hi solen reunir cada any un miler de persones. També es va entregar el premi Lengua Viua, creat per lloar el treball de persones, col·lectius o institucions en defensa de l'aranès. Aquest 2017 es premia un mitjà de comunicació, Aran TV.

El passat 7 de juny va comparèixer al Parlament Jusèp Lois Sans, president de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana, per exposar l'anàlisi dels deu anys d'oficialitat de l'occità i les perspectives de futur en aquest sentit. Sans va destacar que la gent que llegeix i escriu en aranès ha augmentat considerablement durant aquest temps i s'han desenvolupat hàbitats favorables en aquest sentit. Pel que fa a l'ús habitual de la llengua ha disminuït un 20%, xifra que considera negativa. Sans va parlar de la situació de la llengua i va dir que és ''viva'' gràcies al seguit de polítiques lingüístiques que s'han fet durant els darrers anys. De cara al futur va apostar per recuperar la participació dels àmbits socials en la defensa i ús de l'aranès i va assegurar que es fa una lectura errònia quan es pensa que ''la protecció de l'aranès va en contra de la protecció del català''.

comentaris