01.12.2022 |
Viure als Pirineus

TRIBUNALS

El conseller del Conselh Generau d'Aran, José Antonio Boya, investigat per la mort de l'os Cachou

El Conselh Generau d'Aran es presentarà com a acusació particular a la causa de la mort de l'os Cachou. 
Os Cachou mort amb dos agents de Miei Ambient
L'Os Cachou mort, al costat de dos agents de Miei Ambient/Conselh Generau d'Aran
El conseller del Conselh Generau d'Aran, José Antonio Boya, investigat per la mort de l'os Cachou

Un conseller del Conselh Generau d'Aran actualment a l'oposició amb Convergència Aranesa, José Antonio Boya, va dir públicament en reiterades ocasions que mataria els ossos amb líquid anticongelant. Així es desprèn d'una part del sumari del cas de la mort de l'os Cachou al qual ha tingut accés l'ACN després de l'aixecament parcial per part de la jutgessa. Al sumari s'apunta precisament que la causa de la mort del plantígrad es deuria a un enverinament amb anticongelant de cotxe. Boya és exconseller de Territori de l'anterior govern aranès presidit per Carlos Barrera i segons es detalla en l'informe dels Agents Rurals a la causa, hauria fet aquesta afirmació en presència de l'actual conseller d'aquesta àrea.

José Antonio Boya és un dels sis investigats per la mort de Cachou l'abril passat. En l'informe encarregat per la jutgessa als Agents Rurals, s'indica que quan es va preguntar a l'actual responsable de Medi Natural del Conselh Generau el motiu pel qual havia sol·licitat l'anàlisi de presència d'anticongelant en l'ós, aquest va respondre que Boya havia manifestat en reiterades ocasions que volia matar els ossos amb anticongelant. Fins hi tot ho havia fet en presència de l'actual conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francisco Bruna, en una assemblea de l'Associació de Criadors deth Shivau de Raça 'Cavall Pirinenc Català', de la Val d'Aran.
Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d'abril del 2020. (horitzontal)

(Foto: El rostre de l'os Cachou, mort el 9 d'abril del 2020/ ACN)

Segons l'informe, Boya també va fer aquest comentari a l'oficina d'agricultura i ramaderia del Conselh Generau d'Aran, en presència dels funcionaris, que posteriorment, van manifestar que desconeixien l'efectivitat de l'anticongelant per provocar la mort d'un animal.

Les dades de la necròpsia que figuren a l'informe dels Agents Rurals que recull el sumari, indiquen les lesions histopatològiques observades al cadàver de Cachou són "altament compatibles" amb una intoxicació letal amb etilenglicol, un producte present, per exemple, en elevada concentració al líquid anticongelant dels cotxes. L'últim dia que es va detectar activitat en l'animal a través del seu collar GPS va ser el 30 de març i l'animal es va recollir mort el 9 d'abril, per tant, durant aquest temps, hauria estat en estat letàrgic o en coma.

L'entitat ecologista Ipcena, personada en el cas, va acusar al Conselh Generau de donar versions falses per afavorir l'arxivament del cas i haver afirmat a l'abril que el cadàver de l'os presentava indicis d'una caiguda i d'una baralla amb un altre os.

Pla mig de la roda de premsa que ha fet la síndica d'Aran, Maria Vergés, per valorar el cas de la mort de l'os Cachou. Imatge de l'11 de desembre del 2020. (horitzontal)

(Foto: Roda de premsa de la síndica d'Aran, Maria Vergés, aquest divendres /Marta Lluvich)

El Conselh Generau d'Aran es presentarà com a acusació particular

El Conselh Generau d'Aran ha anunciat que es presentarà com a acusació particular a la causa de la mort de l'os Cachou. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dit que també encarregaran una auditoria interna per a descartar actuacions i actituds "no concordes" a la professionalitat i rigor d'un treballador públic. La síndica ha recordat que l'agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran detingut dimecres per la mort de l'os Cachou que es troba en llibertat en càrrecs per la mort del plantígrad, ja ha estat apartat de les tasques vinculades amb el seguiment de l'os. Vergés ha afegit que l'aixecament parcial del secret de sumari ha posat de manifest que la investigació es va iniciar des del Conselh Generau.

La síndica ha apuntat que no es va fer públic el resultat de la necròpsia, que indicaven que l'os Cachou hauria estat enverinat amb anticongelant, concretament amb etilenglicol, l'ingredient primari dels anticongelants per a cotxes, per no entorpir la investigació i no posar sobre la pista als possibles investigats. Vergés ha manifestat que el Conselh Generau "no ha fet pública cap informació que pogués afectar la investigació, respectant el procés judicial i la presumpció d'innocència".

La síndica ha manifestat que el 14 de març del 2020 davant les peticions de diferents associacions d'informació, es va acordar amb el grup investigador dels Agents Rurals de la Generalitat i amb el jutjat que "només es publicaria informació no relacionada amb el possible enverinament, per a no dificultar la investigació en curs".

Vergés ha explicat en roda de premsa que al mes de maig, la jutgessa va derivar el cas als Mossos d'Esquadra, a qui els Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran i els Agents Rurals de la Generalitat van transmetre totes les dades recollides fins al moment. Des d'aleshores, diferents funcionaris del Conselh Generau d'Aran han declarat aportant les informacions requerides. La síndica ha dit que ella també ha anat a declarar per aquest cas al Jutjat de Vielha.

Vergés ha dit que l'aixecament parcial del secret de sumari posa de manifest les actuacions dutes a terme pel Conselh Generau davant aquest fet, demostrant que la labor del Conselh Generau en relació amb la investigació de la mort de l'os Cachou ha estat, "no només impol·luta, sinó fonamental" i així es recull en la instrucció.

El conseller del Conselh Generau d'Aran, José Antonio Boya, investigat per la mort de l'os Cachou
Comentarios