PIROSLIFE

Depana i la Fundación Oso Pardo exigeixen la reposició de l'os Cachou amb un altre exemplar durant el 2021

Les entitats conservacionistes demanaran al Jutjat noves actuacions per la mort del plantígrad
Cachou tris
photo_camera L'os 'Cachou' en una imatge del 2017/ CONSELH GENERAU D'ARAN

Les entitats Depana i la Fundación Oso Pardo (FOP) exigiran a la Generalitat i al Conselh Generau d'Aran la reposició de l'os Cachou durant el 2021 per cobrir la baixa del plantígrad, mort durant aquest any. Aquestes entitats han anunciat que demanaran al jutjat noves actuacions, relacionades amb la causa de la mort de Cachou, per reforçar les proves sobre els diferents graus d'intervenció dels investigats o terceres persones. Depana i FOP, personades com acusació particular des del 26 de maig, han explicat que concretaran les acusacions als investigats i la responsabilitat civil "pels greus perjudicis ocasionats a la conservació de l'espècie" un cop finalitzada la investigació.

Les entitats conservacionistes han manifestat que l'aixecament de part del secret de sumari per la mort de Cachou confirma que va morir enverinat. Aquest fet, "evidencia la vinculació de part dels investigats amb la gestió de l'os a la Val d'Aran", segons ambdues entitats, i han afegit que "deixa entreveure altres aspectes molt preocupants que desafien el programa de recuperació de l'os als Pirineus".

Depana i FOP, han dit, que després d'haver llegit l'estudi preliminar de les actuacions sobre les quals s'ha aixecat el secret del sumari, estan "preocupats" pel fet que siguin les persones que tenien accés a la localització per GPS de l'os Cachou, per la seva feina a l'administració, les que siguin investigades per la seva presumpta participació en la mort de l'animal.

Independentment de la confirmació d'aquests fets, Depana i Fundación Oso Pardo consideren que s'ha de plantejar de manera immediata el reforç sobre el control i la custòdia de la informació sensible sobre el seguiment de l'os i apunten a un possible canvi en el protocol de seguiment de l'espècie.

Més a Val d'Aran