PATRIMONI CULTURAL

El Conselh Generau d'Aran restaura catorze pergamins del segle XVII del seu fons documental

Un dels documents tracta els privilegis atorgats pel rei de França Lluís XIII per al pas de les mercaderies per la Val
Pla general d'un dels catorze pergamins restaurats pel Conselh Generau d'Aran. Imatge del 3 de novembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Un dels catorze pergamins restaurats pel Conselh Generau d'Aran /CGA

El Conselh Generau d'Aran ha restaurat catorze pergamins del segle XVII del seu fons documental. Aquests documents estan datats entre els anys 1641 i 1664 i tracten assumptes com els drets comercials dels aranesos amb França, qüestions judicials del govern d'Aran i els mercaders francesos al Parlament de Tolosa o els privilegis atorgats pel rei de França Lluís XIII per al lliure pas de les mercaderies per la Val d'Aran. Destaquen els privilegis atorgats pel rei de França, Lluís XIII, a Bordeus el 1615 i a París el 1618, on el monarca confirma el lliure pas de les mercaderies per la Val d'Aran. Els documents s'inclouen dins de la categorització Relacions d'Aran amb França (1553-1723).

Els treballs, que han tingut un cost aproximat de 6.000 euros, s'han dut a terme al taller Estudi B2 de Barcelona, que restaura la documentació dipositada a l'Arxiu Generau d'Aran des del 2000.

Pla de detall d'un dels catorze pergamins restaurats pel Conselh Generau d'Aran. Imatge del 3 de novembre del 2020. (horitzontal)
(Foto: Un dels catorze pergamins restaurats pel Conselh Generau d'Aran /CGA)

Als documents s'ha fet una restauració completa, duent a terme treballs de neteja en sec i semihumit amb estabilització higroscòpica, aplanat, assecat, consolidació i reintegració. Per a una millor conservació després d'aquests treballs, els pergamins compten amb mesures de protecció permanent amb fundes individuals.

Els pergamins que porten butlla pendent, s'han instal·lat dins de caixes de conservació i per a protegir aquesta butlla s'ha preparat un cartó de conservació de tres capes on s'ha fet un forat per a donar-li cabuda.