01.07.2022 |
Viure als Pirineus

INSTITUCIONS

El Conselh Generau d’Aran aconsegueix les competències en matèria de fauna salvatge

Aquest matí ha tingut lloc a la seu del Conselh Generau d’Aran la Comissió Bilateral entre la Generalitat de Catalunya i el govern aranès
BUDÓ ARAN 2
Foto de família de la reunió bilateral Generalitat de Catalunya i govern d'Aran/CGA
El Conselh Generau d’Aran aconsegueix les competències en matèria de fauna salvatge

Aquest matí ha tingut lloc a la seu del Conselh Generau d’Aran la Comissió Bilateral entre la Generalitat de Catalunya i el govern aranès, presidida per la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el síndic d’Aran, Francés Boya.

La consellera Budó ha volgut agrair al síndic i consellers i conselleres aranesos “la seva acollida en aquesta comissió, que el que planteja és treballar de forma conjunta quines han de ser les matèries de traspàs per donar compliment a la Llei d’Aran”.

Pla mitjà de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el síndic d'Aran, Francés X. Boya, a l'exterior del Conselh Generau d'Aran. Imatge del 31 de gener de 2020 (Horitzontal).(Foto: Albert Lijarcio)

En aquesta reunió s’ha aprovat l’acord de traspàs de funcions de la Generalitat al Conselh Generau en matèria de gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida a l’Aran. Aquesta competència inclou l’execució de les actuacions de gestió dels grans carnívors mitjançant el seguiment de les seves poblacions i el desenvolupament de les polítiques de prevenció i compensació dels danys produïts per aquests animals a les activitats ramaderes presents al territori.

Davant aquest acord, el síndic ha manifestat la seva “satisfacció per aquest traspàs que permetrà agilitzar tota la tramitació de les ajudes als ramaders del territori i, molt especialment, totes aquelles mesures que puguin ajudar a conciliar la ramaderia del país amb la presència de l’ós”.

Aquest traspàs de funcions permetrà, entre d'altres, implementar mesures que ajudin a conciliar l'activitat ramadera i la presència de l'os a la zona.

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, afirma que “des del govern del Conselh Generau d’Aran es va fer ja un primer pas per a millorar la convivència de la ramaderia i els grans carnívors amb la modificació del decret de danys amb la finalitat d’augmentar el valor indemnitzable dels atacs i equiparar-lo al de la resta de comunitats veïnes i França. Amb aquest traspàs de competències esperem poder ser molt més eficaços a l’hora de solucionar les problemàtiques dels nostres ramaders”.

Amb motiu d’aquest traspàs, es crearà una comissió de coordinació tècnica integrada per dues persones del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i dues més del Conselh Generau d’Aran. Aquesta comissió, que es reunirà com a mínim dues vegades a l’any, tindrà com a objectius establir una estratègia de treball comú, i establir mecanismes de coordinació per a mantenir una acció conjunta en la gestió de la fauna salvatge, entre altres.

Per a fer efectiu aquest acord la Generalitat transferirà al Conselh  una dotació de 173.000 euros anuals.

El Conselh Generau d’Aran aconsegueix les competències en matèria de fauna salvatge
Comentarios