16.08.2022 |
Viure als Pirineus

INSTITUCIONS

La Val d’Aran esdevindrà una zona educativa especial, com estableix la Llei d’Aran

La Val d’Aran esdevindrà una zona educativa especial en relació a la designació de professorat, l’optimitzar els serveis de menjador i transport o l’especialitat de l’Escola Aranesa
Bargalló Aran
El conseller Bargalló amb el Síndic d'Aran,Francés Boya /CGA
La Val d’Aran esdevindrà una zona educativa especial, com estableix la Llei d’Aran

El síndic d’Aran, Francés Boya, i la consellera de Coneixement, Angelina Cases, han rebut avui a la seu del Conselh General d’Aran al conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, a la delegada del Govern de la Generalitat de l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i al director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran, Carles Vega.

Entre els punts més destacables d’aquesta reunió es troba l’acord pel qual  la Val d’Aran esdevindrà una zona educativa especial, així com estableix l’article 55 de la Llei d’Aran. Un projecte que facilitarà resoldre les problemàtiques específiques del territori, com és la designació de professorat, l’optimització dels serveis de menjador i transport o l’especificitat de l’Escola Aranesa.

Bargalló Aran Educació

Ensenyament no és una competència del Conselh Generau d’Aran però el síndic d’Aran ha afirmat que “ens sentim completament corresponsables, ja que quan parlem de l’àmbit de l’educació parlem dels projectes vitals dels nostres joves i, per tant, de quina serà la seva projecció des del punt de vista professional i personal i per al govern del Conselh Generau d’Aran és un fet fonamental”, i ha afegit que “el que pretenem és que els joves de la Val d’Aran tinguin oportunitats a la Val d’Aran perquè el que volem és tenir la capacitat de retenir el talent dels nostres joves al país”.

En aquest sentit, el conseller Bargalló ha manifestat que “estem d’acord que la realitat de la Val d’Aran és diferent de la resta de Catalunya i que, de la mateixa manera, la gestió del sistema educatiu aranès ha de ser diferent del de la resta del territori català”. I ha afegit que “hem arribat a un acord, que ens manca passar a escrit, pel qual ens cal entendre que el departament d’Educació de Catalunya i el Conselh Generau d’Aran són els responsables de l’educació a la Val d’Aran i aquesta corresponsabilitat només es podrà exercir treballant junts”.

En aquesta reunió s’ha parlat, entre altres afers, d’actualitzar la Formació Professional que s’ofereix a l’Aran per adaptar-la a les necessitats reals i actuals del territori. Segons la consellera Cases “el govern del Conselh vol que ETEVA no sigui només una escola de tècnics esportius, sinó que també ajudi en aquest projecte de respondre les necessitats del país oferint formació en altres àrees més relacionades amb la nostra economia com el treball de la neu o la muntanya” i ha remarcat també “la importància de l’Escola d’Hosteleria de Les, que és un altre pilar de la nostra economia perquè allí formen professionals en restauració i hostaleria, i que ens cal potenciar molt més”.

Bargalló Aran bis

També s’ha parlat de la situació de les escoles bressol i de la necessitat de treballar de forma conjunta entre el departament d’Ensenyament, el Conselh Generau i els ajuntaments aranesos per tal d’aconseguir lligar les escoles bressol amb les escoles per tenir una major oferta educativa dels 0 als 3 anys.

La Val d’Aran esdevindrà una zona educativa especial, com estableix la Llei d’Aran
Comentarios