ESTACIONS DE MUNTANYA

Baqueira Beret obrirà aquest dissabte amb 25 quilòmetres de pistes i 8 remuntadors

L’estació d’esquí encara la temporada amb optimisme malgrat la retallada de les subvencions a la producció de neu
Baqueira Beret Marta Lluvich
photo_camera Un telecabina funcionant a l'estació de Baqueira Beret / Marta Lluvich

Baqueira Beret ha confirmat que finalment estrenarà la temporada el pròxim dissabte 25 de novembre. Obrirà parcialment l'àrea central de Baqueira gràcies a les nevades dels darrers dies que han permès acumular entre 30 i 35 centímetres i també a les baixes temperatures que han ajudat a fabricar neu. En total es podrà esquiar a 25 quilòmetres i es posaran en funcionament 8 remuntadors. Es tracta de l'únic complex que de moment ha anunciat que obrirà pistes a Catalunya. El forfait tindrà un preu especial de 39,50 euros fins al 2 de desembre que passarà a tenir la tarifa general que és de 66 euros. La previsió és anar ampliant el domini esquiable durant la setmana que ve.

Els responsables de Baqueira Beret ja havien fixat al calendari el 25 de novembre com a data per iniciar la temporada 2023-2024 però la falta de precipitacions i les elevades temperatures dels darrers dies havien posat en dubte aquesta possibilitat. Gràcies a la nevada dels darrers dies dissabte podran obrir els telecadires de Baqueira, Esquiròs, Mirador, Cabana, Jorge Jordana, Rabadà i les cintes Carreretes 1 i 2 a la zona de debutants.

"La retirada d'ajudes per fer neu ha estat un xoc"

Xavi Ubeira ha reconegut que la retirada de subvencions per fer neu artificial anunciada pel Govern fa unes setmanes ha estat un "xoc". Ha afegit que per les tres estacions privades que hi ha a Catalunya (Baqueira, Masella i Port del Comte) representa "competència deslleial" respecte a la resta, que formen part del grup Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En aquest sentit, ha defensat l'ajuda perquè és important per poder funcionar com a empreses privades que són i "ara ens hem quedat sense de la nit al dia".

Això no obstant, ha dit que ells continuaran treballant i invertint i espera que les temporades "vinguin bé" per tal de poder assegurar la viabilitat dels complexos. Per a les 3 estacions privades, la subvenció ascendia a 1,2 MEUR i es repartia en funció de les inversions que feien cadascuna en matèria de producció de neu artificial.

Malgrat la sequera, Baqueira compta amb uns 700.000 metres cúbics d'aigua distribuïts en diverses basses per poder-se assegurar la fabricació de neu artificial durant tota la temporada. Els emmagatzemen amb el desgel de la primavera i això els permet no haver de captar-ne de rius o altres recursos hídrics.

Les inversions d'enguany

Xavi Ubeira ha explicat que enguany les novetats passen per una important millora de la producció de neu artificial després de les inversions destacades que s'havien fet els darrers anys a la zona de Beret amb dos remuntadors. Faltava consolidar aquest punt de l'estació amb la producció de neu artificial i per això s'hi han instal·lat un total de 66 nous innovadors i també s'han reforçat algunes zones a la part de Baqueira.

Altres inversions que s'han fet han estat en la línia de millorar les pistes d'esquí amb una "reorganització" que ha permès crear tres pistes noves: la pista Beret, la pista de la Barqueta i la pista del Bosque.

Ubeira també ha destacat la finalització dels treballs d'adequació de l'Hotel Montardo després d'uns anys en obres, i també les millores en la digitalització de l'estació per tal que la gent no hagi de passar per taquilles i pugui pujar directament a esquiar després de comprar el forfet online. Enguany els preus han pujat un 2% i una jornada d'esquí costa 66 euros. D'alta banda, una de les novetats importants és un nou bar restaurant a la cota 1.800 amb una oferta variada de menjar ràpid per als esquiadors.

Baqueira Beret Marta Lluvich
Un telecabina funcionant a l'estació de Baqueira Beret / Marta Lluvich

Previsió d'allargar la temporada fins a l'abril

Baqueira Beret confia allargar la temporada fins al primer cap de setmana d'abril, després de Setmana Santa. Fa dos temporades van superar els 1,3 milions d'esquiadors i la passada van arribar als 990.000. Enguany han calculat assolir una xifra similar o inferior i continuen treballant per captar clients del conjunt de l'Estat i també de l'àmbit internacional.

Pendents de continuar l'ampliació cap al Pallars Sobirà

El telecadira que va de Bonaigua a Peülla pel costat de la zona perifèrica al Parc Nacional d'Aigüestortes està validat per la justícia i segons Ubeira, ara cal que el consell d'administració acordi la inversió per impulsar-lo una vegada s'ha renovat el projecte. Baqueira no es fixa una data concreta per construir-lo i prefereix més decidir en funció de l'evolució de la temporada tot i que té clar que ampliar cap al Pallars suposa apropar la seva oferta al conjunt de Catalunya i sobretot a Barcelona.