INFRAESTRUCTURES

Adjudiquen per 830.000 euros la redacció del projecte de condicionament de la N-230 entre el túnel i Vielha

S’estudiarà la possibilitat d’establir carrils addicionals d’avançament en aquells trams que puguin ser més aptes
Un camió circulant per la N-230 a pocs metres de l'entrada de Vielha. Imatge del 26 de novembre del 2018. (horitzontal)
photo_camera Un camió circulant per la N-230 a pocs metres de l'entrada de Vielha / ACN

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha adjudicat, per un import d’uns 830.000 euros (IVA inclòs), el contracte de serveis per redactar el projecte de condicionament de la carretera N-230 mitjançant ampliació de plataforma i estudi d’implantació de carrils addicionals d’avançament al tram comprès entre la boca nord del Túnel i Vielha.

Així, l’objecte del projecte serà desenvolupar, amb el grau de detall exigible a un projecte de traçat i de construcció, les actuacions necessàries per millorar la seguretat viària del tram entre la boca nord del túnel i Vielha de 6 quilòmetres de longitud, entre els km 157 i 163, mitjançant l’ampliació de la seua plataforma fins aconseguir una calçada de 7 m d’amplada amb vorals d’1 m i cuneta longitudinal de seguretat adossada, aconseguint la màxima integració ambiental dels elements funcionals de la carretera.

A més d’això, s’estudiarà la possibilitat d’establir carrils addicionals d’avançament en aquells trams que puguin ser més aptes, d’acord amb l’establert en l’Ordre Circular 1/2021 “Recomanacions per al disseny de carreteres 2 +1 i carrils d’avançament”.

Un camió circulant per la N-230 a pocs metres de l'entrada de Vielha. Imatge del 26 de novembre del 2018. (horitzontal)
Un camió circulant per la N-230 a pocs metres de l'entrada de Vielha. Imatge del 26 de novembre del 2018. (horitzontal)

Les obres de millora es completaran amb el disseny de la rehabilitació estructural del ferm que resulti necessària, l’estudi de la implantació de llits de frenada (en particular al final de la recta d’entrada a Vielha) i d’un salvaallaus en substitució de l’actual. Forma també part de l’objecte projecte la tramitació de l’avaluació ambiental de l’actuació.

Aquesta actuació forma part de l’agenda d’actuacions per millorar la carretera N-230 entre Almenar i la frontera francesa impulsada per Mitma. Aquesta via forma part d’un eix que dona accés des de Lleida a la Vall d’Aran i França, que és fonamental per al desenvolupament socioeconòmic de la zona.

El tram entre la boca nord del túnel i la població de Vielha s’assenta en pràcticament tota la seua longitud a mig pendent, la secció transversal amb prou feines arriba als 7 metres d’amplada, sense vorals, i presenta un pendent mitjà de 5,7%, a l'haver de salvar un desnivell de 400 m des de la cota del túnel fins la població de Vielha a la vall del Garona. Les rampes pronunciades i les condicions del traçat dificulten l’avançament de vehicles més lents.

comentaris
Més a Val d'Aran