CORSA D'ARAN PER SA LENGUA

La 28a Corsa d'Aran per sa Lengua reivindica l'aranès com a llengua vehicular en l'ensenyament

Un total de tres marxes lúdiques han sortit de diferents punts de la vall i arribaran a la tarda a Vielha
Corsa d'Aran 1
photo_camera Un grup de persones caminen a la marxa de la Corsa d'Aran per sa Lengua / Anna Berga

La Val d'Aran celebra aquest diumenge la Corsa d'Aran per sa Lengua, que en la seva 28a edició reivindica l'ús de l'aranès com a llengua vehicular en l'ensenyament. Amb el lema 'Cap pas endarrèr, aranés lengua veïculara', un total de tres marxes lúdiques han sortit aquest matí des de Les, el Port de Vielha i Montgarri en direcció a Vielha, on a la tarda es clourà l'acte amb la lectura dels parlaments i l'actuació musical de Nadau. La jornada popular recupera aquest any el format habitual després de la pandèmia i, com a novetat, l'acte central s'ha traslladat a la plaça d'Aran, on hi ha l'escultura d'André Ricard dedicada a la llengua aranesa. La cursa l'organitza el col·lectiu Lengua Viua el darrer diumenge de juliol des de l'any 1993.

La Corsa d'Aran per sa Lengua està organitzada per Lengua Viua, de la Fondacion Privada deth Musèu Etnologic dera Val d’Aran, i té com a objectiu defensar la identitat aranesa i reivindicar l'ús de l'aranès.

Corsa d'Aran 2
Un grup de persones caminen a la marxa de la Corsa d'Aran per sa Lengua / Anna Berga

L'edició d'enguany posa èmfasi en reivindicar la continuació de l'aranès com a llengua vehicular de les escoles, arran de la situació creada per l'aprovació de la Llei 8/2022 sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament. Tot i que des del Govern afirmen que l'aranès manté el caràcter de llengua vehicular de l'ensenyament, des del Conselh Generau d'Aran demanen que es modifiqui la llei perquè la vehicularitat quedi explícita, ha explicat la consellera de Coneixement d'Aran, Angelina Cases.

En aquest sentit, la presidenta de Lengua Viua, Imma Caubet, ha destacat que la cursa d'enguany és "més reivindicativa que mai", ja que els infants que no aprenen aranès a casa l'aprenen a l'escola i si aquesta llengua deixa de ser vehicular als centres educatius, el seu futur quedarà compromès. "La llengua és un tresor importantíssim que cal conservar", ha valorat.

I és que segons la presidenta de la Fondacion Privada deth Musèu Etnologic dera Val d’Aran, Rosa Maria Salgueiro, l'ús social de l'aranès perd força als carrers per la influència del castellà.

De la seva banda, el veí de Les Joan Carabias ha explicat que participa a la cursa "per tradició" i perquè és una manera de reivindicar i defensar la llengua i la identitat pròpia de la Val d'Aran. En el mateix sentit s'ha expressat Rosa Maria Aragonès, ja que com a professora considera que enguany cal participar-hi "més que cap altre any". "La llengua no s'ha de perdre no ens l'han de treure de les escoles perquè l'escola és un mitjà de conservació de la cultura", ha afirmat.

La cursa lúdica ha sortit al matí de tres punts diferents de la geografia aranesa, com són Les, Montgarri i el Port de Vielha, i arribarà cap a les 7 de la tarda a la plaça d'Aran de Vielha, on es faran els parlaments i hi haurà l'actuació musical del conjunt Bandau.

Més a Val d'Aran