La poca preparació de molts muntanyencs fa disparar els rescats de muntanya

La poca preparació de molts muntanyencs, la moda de pujar cims i l'ús de les noves tecnologies (dispositius mòbils, sobretot Alpify i Whastapp) han fet disparar els rescats de muntanya que els Bombers han hagut de fer durant aquest 2015. La cultura d'anar a la muntanya ha canviat moltíssim en els darrers anys.

Captura de pantalla 2015-12-14 a les 10.44.40
photo_camera A la web de Bombers de la Generalitat hi ha les estadístiques dels rescats.

Anar a la muntanya s'ha convertit en una moda i pujar cims sembla la cosa més fàcil del món després de veure per la televisió com hi pugen els millors esportistes del món. Aquesta moda, però, comporta conseqüències: una és l'augment de visitants a les zones de muntanya, l'augment progressiu d'excursionistes, i l'altra és una multiplicació de les sortides i els rescats que els bombers han de fer durant l'any.

El Departament d’Interior de la Generalitat ja ha fet pagar sis rescats a la muntanya, un d’ells al Puigmal, al Ripollès, aquest estiu passat. La llei es va aprovar l’any 2008, i després d’una primera etapa informativa, on es feia saber què costava el rescat que acabaven de fer els Bombers, es va començar a sancionar a final del 2009. Des de Bombers asseguren que la “cultura de l’accés als espais naturals ha canviat moltíssim”, i detecten "una manca d’informació i formació per part de molta gent. A les zones on s’han de fer més serveis de rescat i salvament, a part del Ripollès, és al Montsant, el Pedraforca i Montserrat".

Tanmateix, el que més s’ha incrementat és la recerca de persones que es perden o es desorienten, com ara boletaires o, per exemple, gent que va a córrer per la muntanya” ja que ara hi ha molta oferta de senders i rutes”. Però el que més preocupa el cos dels Bombers és la poca preparació que tenen molts dels muntanyencs que han d’anar a rescatar: “hi ha gent que els ha activat perquè els vagin a rescatar perquè els ha enxampat la pluja mentre estaven escalant”, avui en dia tothom se’n va d’expedició perquè paga uns diners, però sense tenir en compte la formació que es necessita”. 

Des de Bombers no tenen clar quines mesures es podrien dur a terme per tal d'aconseguir rebaixar el nombre de rescats negligents, “però destaquen que el fet de generar debat sempre és positiu” i, sobretot sempre és important millorar la formació i la informació de totes les persones que vulguin anar a la muntanya.