06.12.2022 |
Viure als Pirineus

Noves eines i recursos per dinamitzar el turisme al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Destaquen les relacionades amb les activitats familiars, les noves rutes a peu i en BTT que s’ofereixen als visitants, i els nous recursos digitals.

ad049a2b-dc01-465b-a0ed-be4a9e8c8286
Imatge de la jornada de presentació.
Noves eines i recursos per dinamitzar el turisme al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l'Alt Pirineu va presentar ahir les noves eines i recursos per dinamitzar el sector turístic dins la seva zona d’influència. En destaquen les relacionades amb les activitats familiars, les noves rutes a peu i en BTT que s’ofereixen als visitants, i els nous recursos digitals. L’explicació va anar adreçada a tècnics d’espais naturals i del sector turístic.

Foment del turisme familiar

- Projecte Explora el Parc. Tot i que es va iniciar l’any 2013,  enguany s’han començat a realitzar tallers a les escoles per donar a conèixer el projecte als més petits.  La proposta consisteix a lliurar-los un passaport en forma de llibret on s’ubiquen i s'expliquen els llocs preparats per rebre les famílies que visiten el Parc, interpretar l’entorn i poder segellar el document. Aquests indrets són bàsicament els centres d’interpretació vinculats al Parc, les activitats de l'agenda del parc realitzades per empreses de guies interpretadors acreditades, i més de 30 miradors panoràmics.  A mesura que l’infant acumula segells al passaport, rep recompenses com gorres, samarretes, jocs educatius, guies de natura, o activitats gratuïtes.

Enguany s’han incorporat al projecte tallers i obradors d’artesans i nous mirador panoràmics, i s’ha traduït el web al castellà i a l’anglès.

- Projecte del Pas de l’Ossa, de l’Associació La Paniquella. Es tracta d’una campanya d’educació i divulgació sobre l’ós bru destinada al públic familiar i escolar. El projecte promou incrementar l’oferta turística lligada a aquest plantígrad i augmentar-ne l’acceptació social mitjançant xerrades i tallers a escoles. Com a material de suport s’ha editat un tríptic, un pòster i un quadern que incorpora informació sobre la biologia, comportament, hàbitat i curiositats sobre l’ós, cinc rutes familiars pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i un espai on segellar i demostrar que s’han recorregut totes les rutes. Els segells que s’obtenen en aquest quadern permeten obtenir-ne també pel passaport d’Explora el Parc.

Més recursos digitals

- L’App per a mòbils i tauletes Deixa't Guiar pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, de l’empresa Rural Turístic. Tot i que està en funcionament des del 2013, s’hi han incorporat més rutes autoguiades i  s’ha posat en marxa un joc interactiu, el “quadern de camp”, per conèixer les espècies més emblemàtiques de flora i fauna del Parc, facilitar l’aprenentatge d’aquestes espècies a través d’imatges, rastres i sons, i ampliar l’oferta existent per al turisme familiar mitjançant la possibilitat de bescanviar els punts aconseguits en el joc amb segells del passaport d’Explora el Parc. L’aplicació facilita la descoberta del Parc mitjançant la geolocalització de punts d’interès natural i cultural,  itineraris a peu i rutes autoguiades. A més, disposa d’una guia pràctica dels serveix turístics i d’un apartat per recollir cites de biodiversitat i incidències de manteniment.

- Nou projecte transmèdia del Camí dels Bons Homes anomenat Belibasta. És un joc interactiu associat a l’App TuristlQ a través de la qual es pot recórrer el tram del Camí de l’Últim Càtar entre la Seu d’Urgell i Àreu. A cada poble per on es passa es poden trobar, per exemple, cançons trobadoresques amagades a través de pistes, respondre preguntes i trobar geoamagatalls (geocaching). Si es completa el joc també es reben premis específics.

També s'han resentat noves travesses a peu que permeten, amb una estada de diferents dies, descobrir el patrimoni natural i cultural del Parc. Aquestes són: Lo Cor del Pallars, Terra Incognita, Lo Pallars Fer i Ramat de Camins. A banda, el Parc també té noves propostes d'itineraris autoguiats i de rutes en BTT.

Noves eines i recursos per dinamitzar el turisme al Parc Natural de l'Alt Pirineu
Comentarios