Totes les persones interessades en l’elaboració artesana de productes alimentaris a base de plantes aromàtiques i medicinals (condiments, infusions, etc.) tindran a la seva disposició un seguit de recursos implementats gràcies al projecte Herbartis. Aquest projecte pretén ser una acció clau per a l’estratègia en formació per adults, i preveu obtenir diferents productes intel·lectuals, com ara el pla d’estudis d’un curs mixt sobre producció artesana d’herbes.
Des de l'inici del projecte, el mes de setembre de 2015, tècnics de diverses institucions del Mediterrani, Espanya, França, Itàlia i Portugal, han realitzat un treball previ per avaluar l’estat actual del sector. La recerca, liderada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona, s’ha centrat en conèixer els productors artesans que hi ha ara mateix als diferents països, les necessitats que tenen i la formació que s’ha realitzat fins ara. Amb tota aquesta informació, s’engega un procés per dissenyar el pla d’estudis d’un curs mixt per a cada país.
Cada programa formatiu constarà d’un curs on-line, de tallers pràctics presencials i d’activitats virtuals en xarxa, i es complementaran amb activitats formatives transnacionals per tal que els alumnes dels diferents països puguin interaccionar. Juntament amb aquest pla d’estudis, també es preveu la redacció de guies metodològiques formatives així com de recomanacions polítiques per al reconeixement de la qualificació de la producció artesana d’herbes. A més, comptaran amb un conjunt de materials formatius que inclouran apunts, vídeos formatius o les actes dels seminaris.
Una oportunitat per professionalitzar el sector
Molts emprenedors de l’àrea mediterrània, on les explotacions agrícoles són majoritàriament a petita escala, han vist en les plantes aromàtiques i medicinals una oportunitat de cultiu alternativa, ja sigui per no poder conrear els cultius tradicionals (cereal, vinya,...), o per fugir de la crisi econòmica en zones urbanes.
La majoria es focalitza en la producció artesana i d’alta qualitat que es pot vendre directament al consumidor, ja que es troba amb la impossibilitat de produir a gran escala, però en aquest procés ha de lidiar amb aspectes que van més enllà de la simple producció d’herbes: processament, seguretat, normes, màrqueting,... A més, no existeix cap regulació específica d’aquesta professió, i això fa que no hi hagi cap formació exclusiva adreçada a aquest col·lectiu.
En aquest context, l’objectiu del projecte és desenvolupar i enfortir les noves possibilitats d’aprenentatge per millorar les competències i el coneixement dels productors de plantes aromàtiques i medicinals, aconseguint així una millor adaptació als requeriments del mercat. Eva Moré, investigadora del CTFC i coordinadora del projecte, explica que amb la implementació d’Herbartis, “s’ampliarà i millorarà la formació d’alta qualitat emprant les noves tecnologies”, i afegeix que el projecte “s’adreça a un grup de beneficiaris diferenciats que inclou productors, emprenedors, estudiants, gestors d’empreses i proveïdors d’educació”.
El projecte, de dos anys de durada, s’emmarca dins de l’acció clau KA2 “Associacions Estratègiques” del programa Erasmus+ de la UE, destinat a impulsar la capacitació i les possibilitats d’ocupació a través d’activitats d’educació i de formació.
Més informació:
Foto: Calendula officinalis és una de les plantes medicinals produïdes actualment al Mediterrani. Autora: Eva Moré (CTFC)