El Parc Astronòmic del Montsec obre les seves portes aquest divendres amb novetats que proposen experiències en 3D

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) d'Àger inaugura una nova temporada aquest divendres amb novetats que proposen experiències en 3D úniques al món amb recreacions del cel actual o de qualsevol època, així com reproduccions de pel·lícules a 6K. D’aquesta manera, el públic gaudirà d’una immersió visual completa amb una navegació virtual per l’espai en dues i tres dimensions.
montsec
photo_camera El president de FGC, Toni Segarra, ha presentat la nova temporada del PAM.

A més, el PAM ha implementat un sistema de resposta dels visitants, per tal que interactuin durant les sessions. Pel que fa a les experiències destacades, al llarg del 2024 el planetari continuarà oferint les projeccions de l’icònic àlbum de Pink Floyd ‘The Dark Side of the Moon’, la celebració del Festival d’Astronomia i el cicle ‘Música Sota les Estrelles’.

L'equipament inaugura la setzena temporada posant en marxa les millores que es van habilitar l'any 2023, tant al planetari de l'Ull del Montsec com de renovació del sistema de projecció i del sistema audiovisual. Segons el director del PAM, Salvador Ribas, l'objectiu de les millores és fer arribar la ciència a la ciutadania mitjançant "nous continguts" perquè cada visita sigui "diferent".

A banda d'elaborar recreacions del cel, el nou sistema en 3Dfull dome–360 permet la projecció de pel·lícules en 6K. La primera d'elles serà el 23 de març, durant el període vacacional de la Setmana Santa, on el públic podrà gaudir de la pel·lícula 'Voyagers'. Entre l'àmplia proposta, també destaca la nova projecció 'GranPa and Zoe', una història de l'electromagnetisme i els colors on es qüestiona què passaria si la llum del son desaparegués.

Una altra de les novetats de la nova temporada del PAM és un sistema interactiu amb 8 botons únic a l'Estat, per tal que els visitants puguin intervenir i prendre decisions durant el transcurs de les activitats que es desenvolupen al planetari.

Una altra de les novetats de la nova temporada del PAM és un sistema interactiu amb 8 botons únic a l'Estat, per tal que els visitants puguin intervenir i prendre decisions durant el transcurs de les activitats que es desenvolupen al planetari

Tres grans cites

La projecció de l'icònic àlbum de Pink Floyd 'The Dark Side of the Moon' és una de les grans cites de la temporada del PAM, amb una experiència immersiva que combina música i imatges. Les projeccions es van iniciar el mes de desembre de l'any passat i continuaran fins al 16 de novembre.

D'altra banda, el Festival d'Astronomia enguany arriba a la desena edició amb la presentació de diferents activitats científiques, culturals i d'oci dedicades al públic familiar per tal de divulgar la ciència i promoure el Montsec com una destinació d'astroturisme.

Per últim, el cicle 'Música sota les Estrelles' arribarà a la 14a edició amb visites nocturnes al parc i un espectacle musical de diferents artistes catalans.

Neutralitat carbònica

En el marc de la presentació de la nova temporada del PAM, la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, s'ha referit a l'equipament com un exemple de turisme sostenible. En aquest sentit, el PAM referma el seu compromís per oferir experiències que coincideixin amb aquesta idea.

Per això, el PAM ha apostat per l'energia verda amb la instal·lació de sistemes d'aerotèrmia. D'aquesta manera, el parc deixarà enrere l'ús de calderes de gasoil a finals d'any amb la voluntat de garantir que el funcionament del parc sigui sostenible amb el medi ambient.