Mapes del temps amb nevades generalitzades a tot el Pirineu

Aquest hivern ja ens hem acostumat a la neu. Però per si no en teníem prou, n'arriba una mica més. O almenys això és que ens diuen els mapes del temps que ens ensenyen els metereòlegs: els propers tres dies seran moguts. Ens ho explica l'Albert de Gràcia

 

gran-nevada-pirineu-febrer-2018-meteopirineus-catalans
photo_camera El mapa hi diu tot. Imatge: Albert de Gràcia

Així ens ho mostra l'Albert de Gràcia al seu portal www.meteopirineuscatalans.com. Diu el següent:

Ja tenim el canvi de temps tocant a la porta, i de ben segur la setmana vinent serà una de les setmanes amb més precipitacions al Pirineu i Prepirineu en molt de temps! Segons mapes actuals, cada dia d’aquesta setmana tindrem més o menys precipitacions i els acumulats totals podran voltar en alguns sectors del vessant sud i Prepirineu els 130-180mm.. Precipitacions més abundants al Prepirineu en general i Pirineu occidental , i menys a l‘oriental, plana de la Cerdanya i vessant nord del Pirineu. Fantàstica notícia per pal·liar la sequera dels últims mesos.

Això si, preocupació per les acumulacions de neu que podrem tenir a mesura que avanci la setmana! Ja tenim, fora de zones ventades, grans acumulacions de neu i s’esperen noves i importants acumulacions, així doncs, moltíssima precaució amb allaus, esfondraments d’infraestructures, etc.!

Temporal excepcional com anunciem incansables alguns medis? NO

Onada Siberiana amb nevada brutal?? NOO, tindrem aire fred indirecte de l’onada de fred que afectarà Europa i per sort nostra, xocant amb una massa humida que ens portaran les tan necessitades precipitacions a casa nostra. Si tinguéssim l’entrada freda de forma directa, no tindríem pas gaires precipitacions. Personalment, tindrem l’escenari perfecte a casa nostra (tot i la pujada de cotes!) Nevada forta i general, però res extraordinari per un febrer a casa nostra.

Potser el més fora de lloc d’aquesta situació, l’extensió de la nevada durant el dimecres matinada i fins al migdia, que afectarà de forma abundant el 95% de Catalunya, però molt ràpidament la cota de neu s’enfilarà molt, i la segona meitat de la setmana encara tindrem precipitacions, fins i tot abundants, però de neu ja sols a l’alta muntanya (per sobre dels 1800m)! Detall però, que confirmarem o no en la pròxima predicció!

Anem a pams i detallem la situació per demà i dimarts!

Dilluns 26: Canvi gairebé sobtat. Matí variable, però amb un molt ràpid augment dels núvols, que portarà les primeres precipitacions cap als volts del migdia al Pirineu i Prepirineu oriental. Amb el pas de les hores i al llarg de la tarda, s’estendran a bona part del Pirineu i Prepirineu, i podrà nevar amb ganes alhora que la cota passarà dels 900m al matí, als 700m a mitja tarda i acabarà nevant a qualsevol cota al vespre.

Zona afectada, línia nord entre Molló – Puigcerdà- La Seu – Sort – Pont de Suert, i al sud, des de Montsec – tot el Solsonès, Berguedà, Ripollès, Osona i Garrotxa (i més abaix, ja fora del Piri!). En aquests sectors, gruixos entre els 5 i els 25cm de neu nova. Capçaleres de les Nogueres, Aran, Andorra i vessant nord, no s’espera gairebé res demà.

Caiguda en picat de la temperatura i ambient molt fred.

Dimarts 27: Creiem, a diferència del que diuen molts mitjans, que serà un dia amb poques precipitacions. Matinada encara amb nevades a la zona indicada anteriorment i a qualsevol cota. Al matí deixarà de nevar i s’obriran algunes clarianes, i la resta del dia quedarà força ennuvolat i inestable, amb alguns ruixats de neu que a mesura que vagi avançant la tarda, aniran guanyant més extensió. Jornada molt freda. Vent moderat a muntanya, girant a SW.

Tendència pels pròxims dies: Dimecres a la matinada la nevada anirà agafant empenta, i s’anirà intensificant i molt. Durant el matí i fins a mitja tarda, tindrem una nevada important a tot el Pirineu i Prepirineu i a totes les cotes. Al llarg de la tarda, quan arribi la massa d’aire més càlida, començarà la festa de les cotes de neu! Valls enclotades(Urgellet, plana Ceretana, vall Àneu, Cardós, Àreu, Fosca, Boí, Barravés), podrien mantenir cotes baixes, i altres sectors anar pujant cap als 1200m, i a la nit ja als 1600 m. Gruixos de neu  nova entre els 15 i els 50cm.

Dijous continuaran les precipitacions, menys abundants i amb cotes de neu entorn dels 1800 m. Haurem d’estar molt pendents de les crescudes dels rius! El que resta de setmana apunten més i més precipitacions a casa nostra, amb una cota de neu alta, que potser, podria tornar a desplomar-se a finalitzar la setmana.. Però ja veurem com evoluciona dia a dia!!

Molt bona setmana, molta precaució a les carreteresallaus i possible crescuda dels rius! I esperem les vostres fotos i informacions, de l’evolució del temps al Pirineu i Prepirineu durant aquests pròxims dies tan moguts!

Albert de Gràcia

Més a El Temps