ELECCIONS GENERALS 23J

El PSC s'imposa clarament a les eleccions espanyoles a l'Alt Pirineu i Aran

Els socialistes guanyen a l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran i ERC només ho fa al Pallars Sobirà.
Eleccions espanyoles 2023 PSC
photo_camera L'aranès Amador Marqués, al costat de Montse Mínguez, ha obtingut l'acta de diputat al Congrés / Anna Berga

El PSC ha estat la força més votada a tot l'Alt Pirineu i Aran en aquestes eleccions generals del 23 de juliol. Els socialistes s'han imposat a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i a la Val d'Aran i ERC ho ha fet únicament al Pallars Sobirà. El PSC també ha guanyat a totes les capitals de comarca i a la de la Val d'Aran.

L'aranès Amador Marqués (PSC) serà l'únic diputat pirinenc al Congrés dels Diputats

L'exalcalde de Bossòst Amador Marqués, que figurava al segon lloc de la candidatura del PSC al Congrés de Diputats per la circumscripció electoral de Lleida, ha aconseguit l'acta de diputat. Ell serà l'únic representant pirinenc a les Corts Generals en aquesta legislatura.

Amador Marqués 2
L'aranès Amador Marqués serà diputat al Congrés pel PSC / Unitat d'Aran

Cap pirinenc al Senat

Els resultats electorals no han acompanyat als representants pirinencs a les llistes electorals. La legislatura que ara comença, no comptarà amb cap pirinenc al Senat. La pallaresa Mayte Rivero (Junts) no ha pogut revalidar la seva acta a la cambra alta. Tampoc no ha sortit elegida la candidata d'ERC i exalcaldessa d'Oliana, Carme Lostao i l'exalcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, que es presentava per la circumscripció electoral de Girona.

Al Senat no hi haurà cap representant de l'Alt Pirineu i Aran: Mayte Rivero, Albert Piñeira i Carme Lostao no aconsegueixen l'acta de senadors

Guanyadors a les comarques

A l'Alt Urgell, el PSC ha guanyat a 8 dels 19 municipis de la comarca (La Seu d'Urgell, Alàs i Cerc, Montferrer i Castellbò, Oliana, Ribera d'Urgellet, les Valls d'Aguilar, les Valls de Valira i la Vansa i Fórnols). Junts ha obtingut la victòria a Bassella, Cabó, Cava, Coll de Nargó, Estamariu, Fígols i Alinyà, Josa i Tuixent, Organyà, Peramola, i el Pont de Bar. ERC ha estat primera força a Arsèguel.

A l'Alta Ribagorça, els socialistes han aconseguit la victòria al Pont de Suert i a Vilaller, mentre que a la Vall de Boí la primera força ha estat Esquerra Republicana de Catalunya.

A la Cerdanya, dels 17 municipis de la comarca, Junts ha quedat en primera posició a 13 (Alp, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Llívia, Meranges, Prats i Sansor, Prullans, Riu i Urús). ERC ha guanyat a Bellver de Cerdanya, Lles de Cerdanya i Montellà i Martinet. El PSC s'ha imposat a la capital, a Puigcerdà.

Al Pallars Jussà, el PSC ha guanyat a Tremp, Llimiana, la Pobla de Segur, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Senterada i Talarn. Junts ha estat la força més votada a Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Sarroca de Bellera i la Torre de Capdella. ERC ha guanyat únicament al municipi de Conca de Dalt.

Al Pallars Sobirà, ERC s`ha imposat a Alt Àneu, Espot, Esterri d'Àneu, Farrera, la Guingueta d'Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp i Tírvia. El PSC ha guanyat a Alins, Soriguera i la Vall de Cardós. Junts ha estat la primera força a Baix Pallars i a Esterri de Cardós, 

A la Val d'Aran, el PSC ha guanyat a Vielha e Mijaran, Les, Bossòst, Canejan, Vilamòs, Es Bòrdes i Naut Aran. ERC ha guanyat al municipi de Bausen, d'on és alcaldessa Alidé Sans, candidata número 2 al Congrés de Diputats per la circumscripció electoral de Lleida.

4e8c524a-3987-4cb3-bb5e-147e32f35d0a

Circumscripcions electorals

Els socialistes obtenen dos dels quatre diputats per la circumscripció electoral de Lleida i prop del 30% dels vots. Els segueixen ERC, amb un diputat i el 18% dels vots i Junts, amb un escó i el 18% del vots. El PP es queda sense representant amb el 12% dels sufragis. En les anteriors eleccions estatals, el 2019, el PSC va tenir un diputat; Junts, un diputat i ERC, dos.

El PSC també s'ha imposat, a la circumscripció electoral de Girona, com a primera força, amb dos diputats i tres senadors. Per la seva banda, Junts ha empatat en nombre d’escons amb el PSC i revalida els dos diputats que tenia. La derrota més evident a la circumscripció gironina és per Esquerra Republicana, que ha passat de guanyar les eleccions amb dos diputats a quedar-se en tercera i un sol representant. Dels 91.932 vots que van tenir el 2019 s'han quedat amb pràcticament la meitat (47.234). Al Senat han perdut els dos senadors que tenien a la circumscripció de Girona. 

A Catalunya

El PSC guanya clarament les eleccions a Catalunya amb 19 diputats, 7 més dels 12 que tenia actualment. A molta distància hi ha un triple empat a 7 escons entre Sumar-ECP, ERC i Junts. Tot i que, en nombre de vots, els comuns se situen en segona posició amb més de 25.000 vots més respecte a ERC. Els republicans, que van guanyar les eleccions del 2019, cauen 6 escons; mentre que la candidatura de Junts en perd un respecte fa 4 anys; i Sumar-En Comú Podem manté els 7 actuals. El PP passa dels 2 als 6 diputats, però se situa a 13 de distància respecte als socialistes. I el partit d'extrema dreta de Vox manté els 2 escons. La CUP, que ara en tenia 2, i el PDeCAT es queden sense representació al Congrés.

ab5cff98-06fa-42d8-901c-01bc19f7f16f

A Espanya

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions del 23 de juliol al Congrés dels diputats. Els conservadors han aconseguit 136 diputats i s'han imposat per 14 al PSOE de Pedro Sánchez, que s'ha quedat en 122. Per darrere, la ultradreta de Vox ha mantingut la tercera posició de fa 4 anys malgrat perdre 19 escons, de 52 a 33, mentre que el Sumar de Yolanda Díaz ha mantingut la quarta posició que el 2019 va aconseguir Podem però amb 4 diputats menys, de 35 a 31. D'aquesta manera el bloc de la dreta s'ha imposat al de l'esquerra (169 diputats contra 153), però cap dels dos blocs suma majoria absoluta. Els pactes tindran, així, un paper a jugar a partir d'avui. 

Junts tindrà la clau de la governabilitat d'Espanya 

La governabilitat d’Espanya està en mans dels set diputats de Junts. Els partits que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez el 2019 (PSOE, Sumar –amb Unides Podem–, ERC, EH Bildu, PNB i BNG) han obtingut 172 escons, a 4 de la majoria absoluta. I encara que el PP hagi guanyat les eleccions amb 136 diputats, tampoc suma.