23.04.2021 |
Viure als Pirineus

UNIVERSITATS

Presenten el projecte Prometheus que preveu la creació d'un museu virtual fallaire

Desenvolupar una aplicació mòbil i l'organització d'un simposi internacional, són altres objectius del projecte de les festes del foc als Pirineus
Pla obert de la presentació del projecte Prometheus de les festes del foc als Pirineus a la Universitat de Lleida, el 29 de gener del 2020. (Horitzontal)
Presentació del projecte Prometheus de les festes del foc als Pirineus a la Universitat de Lleida/UdL
Presenten el projecte Prometheus que preveu la creació d'un museu virtual fallaire

Un museu virtual sobre la festa de les falles, haros i brandons és una de les accions destacades del projecte Prometheus 'Festes del foc dels solsticis del Pirineu' que impulsa la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida (UdL) amb set socis més, centres de recerca i institucions públiques catalanes, franceses i andorranes. El museu 3.0 es planteja com un espai interactiu, participatiu i inclusiu destinat a promoure la cultura popular i el patrimoni immaterial tot emprant les noves tecnologies. La idea és que hi participin les pròpies comunitats fallaires aportant material i explicant com volen ser conegudes, "una mena de wikimuseu", ha explicat el professor de la Universitat de Barcelona, Xavier Roigé, en la presentació oficial del projecte que s'ha fet aquest dimecres a la UdL.

El museu 3.0 es planteja com un espai interactiu, participatiu i inclusiu destinat a promoure la cultura popular i el patrimoni immaterial tot emprant les noves tecnologies.

A més del públic en general, el museu també està adreçat a professionals i tècnics del sector educatiu perquè puguin divulgar la riquesa del patrimoni immaterial dels pobles fallaires, així com a investigadors i estudiosos, que hi podran trobar documentació diversa i recerques. "No es vol fossilitzar la festa, sinó fer-la viva i fer-la viure a través de les noves tecnologies, perquè això és el més interessant", ha assenyalat Roigé.

A banda del museu, amb què el govern andorrà preveu col·laborar, el projecte Prometheus inclou la creació d'una aplicació mòbil per a la senyalització dels 63 pobles fallaires (3 a Andorra, 17 a Catalunya i estat espanyol i 34 a França); l'elaboració de materials pedagògics per a centres de primària i secundària en occità, català, castellà, i francès, de materials divulgatius per pimes i organismes oficials; la celebració d'un simposi internacional sobre falles, haros i brandons, i la posada en marxa d'estudis superiors transfronterers especialitzats en patrimoni immaterial del Pirineus.

Prometheus inclou la creació d'una aplicació mòbil per a la senyalització dels 63 pobles fallaires (3 a Andorra, 17 a Catalunya i estat espanyol i 34 a França)

El projecte, amb un pressupost d'un milió d'euros, compta amb 670.344,42 euros dels fons FEDER de la Unió Europea obtinguts en la última convocatòria del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020.

Aquest dimecres s'ha presentat oficialment a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, amb la participació de la directora del CEPIP, Sofia Isus, la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i el rector de la UdL, Jaume Puy, que ha felicitat els assistents per haver aconseguit tirar endavant el projecte i per contribuir d'aquesta manera a dinamitzar un territori, el Pirineu, que "ha patit d'un fort oblit durant molt temps".

A més de la UdL, els socis del projecte són les universitats de Barcelona i de Perpinyà Via Domitia, el Centre International de Recherche et Documentation Occitanes-Institut Occitan de Cultura, el Departament de Cultura, el govern d'Andorra, el Conselh Generau d'Aran, i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Presenten el projecte Prometheus que preveu la creació d'un museu virtual fallaire
Comentarios