TURISME

L'ocupació turística per Setmana Santa a l'Alt Pirineu i Aran se situarà al voltant del 90%

Els esports d'aventura es podran combinar amb el final de la temporada d'esquí a les estacions que encara estan obertes
Ràfting Llavorsí inici temporada 1
photo_camera Tret de sortida a la temporada de ràfting al Pallars Sobirà / Marta Lluvich

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació turística del 90% a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran durant la Setmana Santa. Majoritàriament es focalitzarà a la zona del Pirineu de Dijous Sant fins a Dilluns de Pasqua on es preveu que es puguin combinar activitats relacionades amb els esports d'aventura però també rematar la temporada d'esquí a les estacions que encara estan obertes malgrat les elevades temperatures dels darrers dies i les poques precipitacions. Són Baqueira Beret, Boi Taüll, Espot i Port Ainé, que sumen 143 quilòmetres i 102 pistes amb gruixos de neu de qualitat dura primavera. L'oferta es complementa a la plana amb rutes a peu o en bicicleta i la floració d'arbres, entre d'altres.

Per sectors, el Patronat de Turisme preveu una ocupació hotelera mitjana a l'Alt Pirineu i zones d'influència de les estacions d'esquí obertes al públic que podria situar-se al voltant del 90% a partir de Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua (del 6 al 10 d'abril). De les 4 nits de pernoctacions, la major ocupació serà de Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua quan alguns establiments està previst que pengin el cartell de complet. El volum de reserves en hotels està al voltant del 60% però es preveu arribar al 90% a mesura que avancin els dies. De dissabte 1 d'abril a dimecres 5 l'ocupació serà inferior i es preveu que giri al voltant del 40%.

Ràfting Llavorsí inici temporada 1
Tret de sortida a la temporada de ràfting al Pallars Sobirà / Marta Lluvich

Pel que fa al turisme rural, el Patronat preveu un comportament homogeni al conjunt de la demarcació veguerial pirinenca i es podria fregar el 90% i en algunes cases arribar a la plena ocupació durant els 4 dies que van de Dijous Sant a Dilluns de Pasqua. La resta de dies de la Setmana Santa estarien al 40%. Als càmpings, les places de bungalous estan per sobre del 95% de reserves i alguns ja estan al complet. Això no obstant, els primers dies de la setmana estan al 60% i les places d'acampada estan al 30%.

Les estacions apuren el final de la temporada d'esquí

A bona part de les estacions de muntanya que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), aquesta Setmana Santa encara es podrà practicar l'esquí. A més, estarà disponible l'oferta de primavera i estiu que, entre d'altres, consisteix en l'obertura de telecabines i telecadires que faciliten l'accés a diversos miradors. El director de la divisió de Turisme i Muntanya d'FGC, Toni Santmartí, ha explicat que l'objectiu és no deixar de donar "activitat" al territori sota el concepte de "muntanya 365 dies".

Santmartí ha explicat que a les estacions del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, encara es poden trobar gruixos de fins a mig metre de neu en alguns punts. Mentre, a les de la Cerdanya i el Ripollès, el nivell és l'habitual del moment final de la temporada i no arriba als 30 centímetres. Des de la companyia han indicat que abans que el Govern decretés l'estat d'excepcionalitat per sequera ja van decidir deixar d'innivar, tenint en compta també que en aquell moment ja tenien "mig assegurat" poder arribar fins aquestes dates sense haver de produir més neu.

La falta de neu i les elevades temperatures ja va provocar fa uns dies el tancament de les estacions d'esquí nòrdic però també de Port del Comte, al Solsonès, Tavascan, al Pallars Sobirà i Vallter 2000 al Ripollès.

En relació als esports d'aventura que es desenvolupen al riu Noguera Pallaresa, Florido Dolcet, responsable d'aquest sector al Pallars Sobirà, ha reconegut que es tracta d'un any "atípic" per les condicions de sequera però que poden arrencar la temporada amb garanties per oferir el servei ràfting i altres modalitats com el kayak i barranquisme. En aquest sentit, ha dit que són conscients que l'any serà diferent i que caldrà estalviar el màxim possible d'aigua.