EDUCACIÓ AMBIENTAL

L'exposició itinerant 'Piribus' arriba al final del recorregut als 45.000 visitants

El Piribus ha fet 34 parades a Catalunya, Andorra, l'Aragó, Navarra i França i ara es troba al Fòrum de Barcelona
Pla americà de la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, durant la seva visita al Piribus al Parc del Fòrum de Barcelona acompanyada per un grup d'escolars. Imatge del 18 de novembre de 2021. (Vertical)
photo_camera Anna Barnadas, durant la seva visita al Piribus / Acció Climàtica

 L'exposició itinerant "Viatge al cor del Pirineus", que es troba a la unitat mòbil anomenada Piribus, arriba a Barcelona en la seva etapa final després d'un viatge que ha durat tres anys. El seu objectiu principal ha estat difondre, al llarg de més de 6.000 quilòmetres, la història i la singularitat paisatgística, cultural i natural del Pirineu a Catalunya, Andorra, l¡Aragó, Navarra i França. En total, ha dut a terme 34 parades i ha rebut 45.000 visitants i 8.000 escolars. També s'hi han fet un total de 384 activitats paral·leles a l'exposició on han participat 17.00 persones. Ara, es troba ubicat al Parc del Fòrum, just davant del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, fins pròxim al 28 de novembre.

La mostra s'emmarca en el projecte de cooperació transfronterera POCTEFA ADN Pirineus, el qual pretén donar valor al patrimoni pirinenc i cooperar amb la Xarxa d’Educació Pirineus Vius. El pla ha estat dissenyat i desenvolupat per sis socis, en concret, la Fundació Catalunya La Pedrera i la Generalitat, per part de Catalunya, i l'Associació Francesa de Protecció de la Natura, la Ligue de Protection des Oiseaux, Andorra Innvovació i formació, SEO Birdlife de l’Aragó i GAN-NIK (Gestió Ambiental de Navarra) associat al govern navarrès.

L'exposició convida les persones a endinsar-se en el paisatge, la geologia, la biodiversitat i la història humana d'aquesta serralada. S'ha dissenyat amb la voluntat que els visitants gaudeixin d'una experiència sensorial única a partir d'objectes i dispositius que permeten descobertes visuals en 360º, pantalles tàctils i sonores i la manipulació d'objectes. Tot plegat, a bord d'un semiremolc desplegable de 72 metres quadrats interiors on es poden descobrir curiositats de la història del Pirineu.

Pla obert de la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, i la directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedes, a l'exterior del Piribus, al Parc del Fòrum de Barcelona. Imatge del 18 de novembre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, i la directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedes, a l'exterior del Piribus / Acció Climàtica)

L'educació ambiental i el patrimoni (natural, cultural, turístic) són els protagonistes de l'exposició que va començar el 29 de març de 2019 a Ripoll. Durant aquests tres anys, amb una aturada durant la pandèmia, haurà recorregut 34 punts de Catalunya, Andorra, l'Aragó, Navarra i França. L'exposició i el seu projecte educatiu han comptat amb la participació de les 80 entitats de la Xarxa d'Educació Pirineus Vius i nombroos agents del territori, els quals han dissenyat programes educatius específics i contextualitzats per a cada una de les parades.

A més del Piribus, el projecte ADN Pirineus ha dut a terme altres accions, com una aplicació de mòbil per geolocalitzar punts d'interès al Pirineu, un curs per formar professionals de l'educació ambiental i un seminari d'ecoturisme especialitzat. També s'ha el·laborat, amb diversos processos participatius als diferents territoris, el document de l'Estratègia Pirinenca d'Educació Ambiental per a la Sostenibilitat.