FORESTAL

La Generalitat subhasta més de 26.000 tones de fusta dels boscos públics catalans per 650.000 euros

Les empreses adjudicatàries l'aprofitaran per millorar la gestió forestal i generar 128 llocs de treball directes
Serradora Boix
photo_camera Gestió forestal /Serradora Boix

La Generalitat ha subhastat aquest dijous de forma telemàtica més de 26.000 tones de fusta procedents de boscos públics catalans per 657.850 euros. Els lots han estat adjudicats a 16 empreses locals, que faran treballs de millora en la gestió forestal, sobretot aclarides en boscos joves i repoblacions. Segons ha informat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la subhasta comportarà la creació de 128 llocs de treball directes. El material venut prové principalment de les comarques del Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. Pel que fa als adjudicataris, les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de Castellbó, Aransa i Ars han estat les que més fusta s'han emportat.

Subhasta boscos(Foto: La Generalitat subhasta més de 26.000 tones de fusta dels boscos públics /govern.cat)

La comarca del Pallars Sobirà és la que ha venut més fusta, amb un total 8.150 tones (un 30,4% del total). A continuació apareix l'Alt Urgell, amb 7.400 tones (27,6%) i el Berguedà, amb 6.040 tones (22,5%). Finalment, a la Cerdanya s'han venut 3.832 tones (14,3%) i al Segrià se n'han col·locat 1.400 (5,2%). Per altra banda, a les comarques del Pallars Jussà i el Solsonès s'havien ofert 1.080 i 2.649 tones, respectivament, però cap lot ha estat adjudicat.

La subhasta impulsada aquest dijous és una de les mesures que la Generalitat ha posat en marxa per dinamitzar la gestió forestal. La iniciativa forma part d'una estratègia més àmplia que té com a objectiu "impulsar la bioeconomia i el desenvolupament de les zones rurals, fomentant l'ús de la fusta en la construcció, l'aprofitament energètic de la biomassa, l'impuls del sector surer a Catalunya o la generació estable de lloc de treball a les zones rurals".

En conjunt, els boscos públics a Catalunya ocupen una superfície aproximada de 485.000 hectàrees, el que representa un 24% de la superfície forestal al país.