28.05.2020 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

Justificants per passar la frontera amb Andorra

La policia espanyola atura a tots els vehicles i al llarg del matí han negat el pas a algunes persones 
Imatge de la frontera de la Farga de Moles
Imatge de la frontera de la Farga de Moles
Justificants per passar la frontera amb Andorra

Des de primera hora d'aquest matí, la policia espanyola està aturant a tots els vehicles que vulguin entrar o sortir de territori espanyol per la frontera del riu Runer. Els fronterers que pugen a Andorra a treballar, poden passar sempre que presentin la targeta de permís de treball. A més, tot aquell que s'hagi de desplaçar per motius mèdics i presenti el comprovant de la cita, també podrà passar d'un país a l'altre. La policia ha volgut deixar clar que si és per anar a treballar i després per tornar cap a casa, de moment, les persones podran passar.

Pel que fa als andorrans que vulguin creuar la frontera en direcció a Catalunya, necessitaran justificar que hi han de baixar per treball o per força major. Per tant, les repatriacions tant de catalans com d'andorrans cap al seu país, estan permeses. Per altra banda, aquells andorrans que visquin fora del Principat, però que hi treballin, ho hauran d'acreditar amb un document de l'empresa per a la qual treballen.

A la frontera del riu Runer, el tràfic de vehicles ha estat menor del que és habitual, a causa del tancament de molts establiments a una i altra dels dos territoris. També s'han produït casos de cotxes amb matrícula espanyola que volien accedir a Andorra sense complir algun dels requisits permesos, i tan sols ho volien fer per oci. En aquest cas, se'ls ha fet girar i se'ls ha negat la sortida de l'estat espanyol. A banda de la frontera, a la duana espanyola, la guàrdia civil també està aturant a tots els vehicles, però en aquest cas, la seva funció és merament informativa de la situació que s'està vivint i no tant de control.

El tancament de fronteres, una possibilitat real  

Els moviments a les fronteres es poden veure alterats durant els propers dies després que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dilluns, en declaracions a la Cadena Ser, que el tancament de les fronteres espanyoles "és una possibilitat real, per descomptat", per "lluitar contra l'expansió del virus".Marlaska debatrà aquesta opció amb els seus homòlegs de la Unió Europea en una reunió prevista per a les 11 del matí. La decisió conjunta de la Unió Europea, si es produeix, arribarà, en qualsevol cas, després que alguns dels estats membres ja han adoptat mesures unilaterals o pactades entre veïns.

Justificants per passar la frontera amb Andorra
Comentarios