L'historiador Josep Calvet ha tret a la llum la història de divuit pallaresos deportats als camps nazis (disset homes i una dona). L'exposició 'Pallaresos deportats als camps nazis' que es podrà veure a partir d'aquest dijous fins a finals de març a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà dona a conèixer la història de gent oblidada i que en molts casos fins i tot els seus familiars desconeixien. Calvet ha dit que aquesta mostra i el llibre que recull aquestes vivències també volen ser un homenatge a aquests pallaresos oblidats per la història. La mostra també recull la història de Conxita Granger, l'última supervivent catalana de Ravensbrück.
Josep Calvet ha dut a terme aquesta investigació gràcies a la beca de recerca Jesús Castells que convoca l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Calvet ha explicat que s'ha estudiat molt sobre la Guerra Civil al Pallars i al Pirineu, però s'ha oblidat el període de l'exili i la deportació. Ara, amb aquest estudi ha volgut "treure de l'oblit aquestes persones i tractar de reconstruir la seva trajectòria de vida".
Milers de catalans van ser enviats a camps de concentració i extermini nazis i ara, l'historiador Calvet s'ha centrat a reconstruir la vida dels deportats nascuts al Pallars. Un total de divuit persones que entre 1940 i 1944 van haver de patir l'horror als camps de Mauthausen (Àustria), Ravensbrück (Alemanya) i Buchenwald (Alemanya). Aquestes divuit persones van ser detingudes perquè formaven part de Companyies de Treballadors Estrangers quan l'exèrcit alemany va envair França l'any 1940 o per ser membres d'organitzacions de resistència als nazis. Onze dels deportats van ser assassinats, mentre que set van aconseguir sobreviure.
(Foto: Conxita Granger, una de les divuit persones pallareses deportades als camps nazis)
L'estudi de Calvet, ara convertit en exposició i llibre, ha posat noms i cognoms a aquests pallaresos i també ha servit per actualitzar les bases existents incorporant lloc de naixement i residència.
18 pallaresos deportats als camps nazis
Miquel Amorós Roca (Isona), Miquel Batalla Subarroca (Covet), Feliu Cierco Castell (Sarroca de Bellera), Antoni Cirera Chimenis (Sant Salvador de Toló), Josep Cubiló Saurina (La Pobla de Segur), Josep Figuera Sanuy (Guàrdia de Tremp), Francesc Gimeno Eroles (Viviez), Francisco Gómez (Tremp), Conxita Grangé Beleta (Espui), Feliu Jaumot Montané (La Pobleta de Bellveí), Josep Juanico Mateu (Sarroca de Bellera), Josep Masanés Mestres (Isona), Josep Mestre Tartera (Llordà), Baltasar Nebot Pujol (Tremp), Josep Roca Roca (Sant Miquel de la Vall), Josep Saurí May (Moror), Miquel Sorigué Segú (Aramunt), Manuel Suranell Bosor (Senterada).
(Foto: Miquel Amorós, pallarès deportat als camps nazis)
De cada persona s'ha fet una biografia incloent els anys que van viure al seu poble, la seva participació en la Guerra Civil espanyola, la seva vida a França, la seva estada al camp de concentració nazi i, en el cas dels supervivents, com van reconstruir la seva vida un cop van ser alliberats dels camps.
Calvet ha insistit que divulgar estudis com aquest ha de servir com a homenatge als deportats com a lluitadors per la llibertat i a preservar la memòria i facilitar la presa de consciència col·lectiva.