La Seu i Bossòst acolliran actes de desgreuge a dones que van patir la repressió acusades de bruixeria

Els organitzaran la Diputació de Lleida i 'Sàpiens' i s'hi projectarà el documental 'Bruixes, la gran mentida'
Bruixes 1
photo_camera Joanna Pardos, Magdalena Oliver i Helena Martínez / ACN

La Diputació de Lleida i la revista 'Sàpiens' organitzaran durant aquest 2022 cinc actes de desgreuge a les dones que van patir la repressió acusades de bruixeria. L'eix d'aquestes accions serà la projecció del documental 'Bruixes, la gran mentida', produït per 'Sàpiens' i que TV3 va emetre aquest dimarts al 'Sense ficció. Els actes se celebraran a cinc de les moltes poblacions que van viure episodis de cacera de bruixes com és el cas de la Seu d'Urgell i Bossòst.

La diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez, ha remarcat que la voluntat, tant dels actes de desgreuge com la col·laboració amb el documental, és "contribuir a un exercici de reparació de justícia històrica envers totes aquelles dones que van patir la repressió i un nivell de violència extrem que, en part, és origen de moltes de les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats".

Bruixes 1(Foto: La directora del documental 'Bruixes la gran mentida' Joanna Pardos amb la subdirectora, Magdalena Oliver i la diputada d'Igualtat de la Diputació de Lleida, Helena Martínez / ACN)

'Bruixes, la gran mentida', dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques, connecta la repressió dels segles XV i XVII amb la violència de gènere del present a través de l'exposició d'uns casos concrets, com ara la recreació del judici a Jerònima Hugueta, a la Seu d'Urgell, i les anàlisis d'una diversitat d'especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental és fruit del monogràfic que la revista 'Sàpiens' va realitzar sobre aquest fenomen. 

 L'acte a Bossòst (Val d'Aran), es realitzarà a la primavera, reivindicant el Pla de Bruishes, un indret en què és estesa la creença que era lloc màgic de celebració d'aquelarres. El Pirineu va ser un dels primers focus on es van registrar assenyalament de dones acusades del 'crim de bruixeria'. A la Seu d'Urgell, es farà al juny. El documental té com a fil conductor el judici contra Jerònima Hugueta, 'la Carabassera', de la Seu, i estan acreditades dotze dones jutjades a la comarca.