ECONOMIA

La Unió Europea declara il·legal que els espanyols hagin de declarar els béns a l'estranger

El TJUE sentencia que Espanya fa una "restricció desproporcionada a la lliure circulació de capitals"
Crèdit Andorrà 2
photo_camera Seu central de l'entitat Crèdit Andorrà /arxiu

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera que la norma que obliga a tots els residents a Espanya declarar comptes corrents, valors o rendes a l'estranger que superin els 50.000 euros suposa una "restricció desproporcionada a la lliure circulació de capitals". En una sentència publicada aquest dijous, Luxemburg diu que l'obligació de presentar el conegut com a 'model 720' i les sancions que es deriven del seu incompliment "poden dissuadir els residents en aquest estat membre a invertir en altres estats membre, impedir fer-ho o limitar-los les possibilitats". La sentència diu que les sancions per incompliment no tenen equivalent en les previstes per als residents amb béns dins d'Espanya.

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg, l'1 de juliol de 2019 (Horitzontal)(Foto: El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg / ACN)

En aquest sentit, Luxemburg considera que la normativa espanyola, implantada pel ministre del PP Cristóbal Montoro, estableix una "diferència de tracte entre els residents en funció del lloc dels seus actius".

Tot i que el TJUE diu que la norma podria estar justificada per lluitar contra el frau, considera que va "més enllà del necessari", amb multes que afirma que poden arribar a superar "el 100% del valor dels béns o drets a l'estranger".

comentaris