Els presidents dels consells comarcals de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran han acordat demanar el canvi del decret estatal que estableix que només tindran gratuïtat del transport escolar els alumnes que s'han de desplaçar a un altre municipi per anar a classe. Consideren que aquest fet suposa un "greuge" donat que hi ha alumnes que viuen en petits pobles allunyats de la capital de municipi on hi ha l'escola i per, formar-ne part, l'han de pagar. Davant aquesta situació, Carles Isus, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha demanat "adaptar els noms pobles i municipis a la realitat".
Els presidents dels Consells Comarcals del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Cerdanya, Alt Urgell i Alta Ribagorça, i el Conselh Generau d'Aran també han abordat el tema del transport per als alumnes que cursen ensenyament no obligatori com ara batxillerat o cicles formatius. Es tracta d'un transport que no tenen l'obligació de prestar els consells comarcals i, en aquest sentit, demanen una solució per evitar el despoblament de petits pobles.
De moment, la solució que es dona és en funció de cada casuística i, per això, els presidents comarcals volen una solució definitiva per aquests alumnes.
En el cas de la Val d'Aran, el Conselh té transferides les competències en matèria d'Educació i, per aquest motiu, ha explicat la síndica Maria Vergés, "el transport escolar de la Val és gratuït per a tots els alumnes, visquin on visquin".
Agenda Pirineu 2030
Els presidents de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran han valorat el tret de sortida del procés participatiu que s'ha engegat aquest dijous, i que es perllongarà fins al 15 de novembre, per fer aportacions a l'Agenda Estratègica del Pirineu amb l'horitzó del 2030. Isus ha dit que el termini per poder fer aportacions el veuen "molt curt" per temes tan "complexos" com aquest. Pel que fa a l'eina, l'ha valorat "positivament" i ha declarat que és "molt important" que es demani l'opinió del Pirineu a la gent del Pirineu.
El president del Sobirà ha insistit amb la Llei de Muntanya i la Llei de Territori, "vitals" per canviar les singularitats de les comarques de muntanya. Aquestes lleis han de permetre modificar aquelles qüestions que actualment no s'adapten a la legislació.