SALUT PÚBLICA

Les dietistes-nutricionistes dels CAP de l'Alt Pirineu promouen hàbits alimentaris saludables i sostenibles

L'objectiu, entre altres, és prevenir l'obesitat i el sobrepès, que afecten més de la meitat de la població
Laia Vilarrubla
photo_camera Una sessió d'esmorzars saludables amb la dietista-nutricionista Laia Vilarrubla / SALUT

Els 4 dietistes-nutricionistes, que s'han incorporat en el darrer any als Centres d'Atenció Primària (CAP) de la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran, han promogut activitats grupals i comunitàries, així com diferents sessions i tallers que han abordat temàtiques com ara l'alimentació saludable, el suport nutricional a les malalties cròniques, la importància de l'activitat física o l'envelliment saludable. També han incentivat activitats relacionades amb salut i escola o la salut maternoinfantil. L'objectiu d'aquests tallers és treballar comportaments i rutines per prevenir l'obesitat i el sobrepès, que afecten més de la meitat de la població de la demarcació.

L'obesitat i el sobrepès afecten el 56,3% de la població a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, segons dades de l'Enquesta de Salut Pública de Catalunya per al període 2020-2021, l'última publicada.

Les tasques d'aquest nou professionals s'adrecen a prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia o de recursos socioeconòmics, per exemple, i especialment als col·lectius que més ho necessiten.

Laia Vilarrubla
Una sessió d'esmorzars saludables amb la dietista-nutricionista Laia Vilarrubla / SALUT

En aquest sentit, Laia Vilarrubla, dietista-nutricionista als CAP La Seu i Oliana, explica que durant aquest temps "ha resultat molt enriquidor poder treballar de manera multidisciplinària i compartir algunes activitats amb altres perfils professionals com ara els referents de benestar emocional o els fisioterapeutes, així com poder reforçar la tasca desenvolupada per professionals d'infermeria i medicina. Amb tots ells s'ha creat una bona dinàmica de debat i d'aprenentatge".

Per altra banda, ha afegit que les activitats proposades "han tingut una molt bona acceptació entre els usuaris, que aprenen a dur a la pràctica allò que s'explica a les sessions i, a la vegada, incorporen en les seves rutines petits canvis d'hàbits que els ajuden a millorar la salut".

Entre els beneficis que durant aquest any els professionals han detectat en els usuaris, Vilarrubla destaca "en primer lloc canvis en l'alimentació i un increment de l'exercici físic, però també la millora de l'estat emocional, l'apoderament de les persones amb eines útils en el seu dia a dia, l'alimentació de manera conscient i l'ampliació de la seva xarxa social". Entre els seus objectius per als propers mesos s'ha marcat "observar l'adherència dels canvis entre els assistents a les sessions i promoure-la".

La incorporació de nous perfils professionals als CAP s'emmarca en el Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària del Departament de Salut, i en el cas dels i les nutricionistes es concreta a través del Programa per a la promoció d'una alimentació saludable entre la població i per prevenir els factors de risc per a la salut associats a una mala alimentació.