GASTRONOMIA

Més d'una vintena de cuiners reivindiquen la cuina i la gastronomia de proximitat des del Pallars Sobirà

GastroPirineus reuneix a l'Hotel de la cota 2.000 de Port Ainé a xefs com Sergi de Meià, Oriol Rovira o Ada Parellada
GastroPirineus Rialp 1
photo_camera El cuiner Mariano Gonzalvo ha donat el tret de sortida a les jornades de GastroPirineus / Marta Lluvich

La vuitena edició de GastroPirineus ha reunit a l'Hotel de la cota 2.000 de Port Ainé, al Pallars Sobirà, una vintena de cuiners. Amb sessions de cuina de maridatges de vins i productes dels Pirineus i d'altres indrets de Catalunya, reivindiquen la cuina i la gastronomia del territori. Aquest esdeveniment, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d'arreu, que representen l'amor i estima pel producte i la cuina. El tret de sortida l'ha donat el cuiner pallarès, Mariano Gonzalvo, qui ha posat el valor el producte de proximitat de casa i la necessitat de fer comunitat entre tots els professionals del sector.

No tots els xefs són del Pirineu i les jornades, que finalitzaran aquest dimecres, compten amb cuiners com Oriol Rovira que oferirà una sessió sobre la 'Cuina del terrer amb producte propi i de temporada'; Sergi de Meià, que cuinarà amb producte ecològic i de Km0; Ada Parellada que presentarà 'La cuina de Les Sopes i del Semproniana'; o Martín Comamala, amb la sessió titulada 'Cuina propera, salvatge i simple'.

GastroPirineus Rialp 2
El cuiner Mariano Gonzalvo ha donat el tret de sortida a les jornades de GastroPirineus / Marta Lluvich

Parellada ha destacat la importància d'aquestes jornades per redescobrir productes de proximitat que havien quedat oblidats i els cuiners a poc a poc els van reincorporant als seus plats. Parellada ha parlat de la necessitat de fer jornades on els professionals es troben i poden intercanviar experiències.

Els cuiners del Pallars són els grans protagonistes de GastroPirineus 2023. El programa compta amb un showcooking de producte de proximitat, patrocinat pel col·lectiu ÀPAT-Pallars Jussà, i protagonitzat per Josep Palau (Casa Masover, Buira) i Llorenç Aguilar (Cafè Espanya, Tremp), maridat amb vins de la zona; o una sessió de Tapes amb filosofia Slow Food, patrocinada pel Col·lectiu Xicoia del Pallars Sobirà, amb Aleix Aytés i Marta Casals del Cafè Pessets (Sort).

GastroPirineus Rialp 3
El xef Josep Margalef ha cuinat un arròs a les jornades de GastroPirineus / Marta Lluvich

Mariano Gonzalvo, del Paller del Coc (Surp), ha parlat d'una cuina de llibertat que permet que cada plat sigui diferent. Gonzalvo ha reivindicat la cuina de bosc i totes les plantes que ofereix. Per introduir-ho als plats compta amb els coneixements botànics i de les mestresses que antigament ja els introduïen als seus plats.

GastroPirineus Rialp 4
El cuiner Mariano Gonzalvo ha donat el tret de sortida a les jornades de GastroPirineus / Marta Lluvich

Lluís Bofill, director de GastroEvents, ha explicat que GastroPirineu té una visió de territori molt transversal i per aquest motiu és una jornada itinerant per divulgar el territori i la seva gastronomia. Durant aquest dimarts i dimecres hi haurà alguna jornada sobre noves tecnologies i creativitat a la cuina, però pràcticament la majoria se centraran en els productes de proximitat i l'arrel de la cuina de cada territori.