La vuitena edició de GastroPirineus ha reunit a l'Hotel de la cota 2.000 de Port Ainé, al Pallars Sobirà, una vintena de cuiners. Amb sessions de cuina de maridatges de vins i productes dels Pirineus i d'altres indrets de Catalunya, reivindiquen la cuina i la gastronomia del territori. Aquest esdeveniment, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d'arreu, que representen l'amor i estima pel producte i la cuina. El tret de sortida l'ha donat el cuiner pallarès, Mariano Gonzalvo, qui ha posat el valor el producte de proximitat de casa i la necessitat de fer comunitat entre tots els professionals del sector.
No tots els xefs són del Pirineu i les jornades, que finalitzaran aquest dimecres, compten amb cuiners com Oriol Rovira que oferirà una sessió sobre la 'Cuina del terrer amb producte propi i de temporada'; Sergi de Meià, que cuinarà amb producte ecològic i de Km0; Ada Parellada que presentarà 'La cuina de Les Sopes i del Semproniana'; o Martín Comamala, amb la sessió titulada 'Cuina propera, salvatge i simple'.
Parellada ha destacat la importància d'aquestes jornades per redescobrir productes de proximitat que havien quedat oblidats i els cuiners a poc a poc els van reincorporant als seus plats. Parellada ha parlat de la necessitat de fer jornades on els professionals es troben i poden intercanviar experiències.
Els cuiners del Pallars són els grans protagonistes de GastroPirineus 2023. El programa compta amb un showcooking de producte de proximitat, patrocinat pel col·lectiu ÀPAT-Pallars Jussà, i protagonitzat per Josep Palau (Casa Masover, Buira) i Llorenç Aguilar (Cafè Espanya, Tremp), maridat amb vins de la zona; o una sessió de Tapes amb filosofia Slow Food, patrocinada pel Col·lectiu Xicoia del Pallars Sobirà, amb Aleix Aytés i Marta Casals del Cafè Pessets (Sort).
Mariano Gonzalvo, del Paller del Coc (Surp), ha parlat d'una cuina de llibertat que permet que cada plat sigui diferent. Gonzalvo ha reivindicat la cuina de bosc i totes les plantes que ofereix. Per introduir-ho als plats compta amb els coneixements botànics i de les mestresses que antigament ja els introduïen als seus plats.
Lluís Bofill, director de GastroEvents, ha explicat que GastroPirineu té una visió de territori molt transversal i per aquest motiu és una jornada itinerant per divulgar el territori i la seva gastronomia. Durant aquest dimarts i dimecres hi haurà alguna jornada sobre noves tecnologies i creativitat a la cuina, però pràcticament la majoria se centraran en els productes de proximitat i l'arrel de la cuina de cada territori.