6es JORNADES PER A L'EXCEL·LÈNCIA A ESTERRI D'ÀNEU

Alerten que les dones al Pirineu parteixen d'una desigualtat que les obliga a marxar

La sisena edició de les Jornades per a l'excel·lència a Esterri d'Àneu ha arrencat amb rècord d'assistents
Dones Esterri
photo_camera Maria Barbal, Lourdes Beneria i Pilarin Bayés a les jornades d'Esterri d'Àneu

La sisena edició de les Jornades per a l'excel·lència a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) ha arrencat amb rècord d'assistents. Més de 200 persones s'han reunit en aquesta trobada anual que, enguany, ha abordat de manera monogràfica el paper de 'Les dones a l'alta muntanya'. Entre d'altres, s'ha fet una mirada al passat fent un recorregut històric, des de l'època medieval, amb la intervenció de Teresa Vinyoles, doctora emèrita de la UB especialitzada en estudis medievalistes. Vinyoles també ha participat en la taula rodona 'Una mirada enrere per avançar', moderada per Cristina Simó, tècnica de l'Ecomuseu, i en què hi han participat la presidenta de l'associació feminista La Geganta Desperta, Núria Ferrando, i l'antropòloga Gemma Casal. En aquesta taula s'ha alertat que les dones al Pirineu parteixen d'una desigualtat per accedir als recursos que les obliga a marxar i contribueix a la despoblació del territori.

Esterri 1

La consellera del Banc d'Espanya, Núria Mas; la xef amb 7 estrelles Michelin, Carme Ruscalleda; la sòcia de Heidrick & Struggles, Juncal Garrido i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, han estat algunes de les ponents d'aquest dissabte al matí.

Jesús Montoliu, president de les Jornades, ha volgut destacar que aquest és un homenatge a les dones que, molt sovint, de manera anònima, "han estat pal de paller d'aquest territori i l'han fet créixer". Un valor que no sempre ha estat reconegut i que ha estat relegat a un segon terme, segons han reiterat Carlos Isus, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i Pere Ticó, alcalde d'Esterri d'Àneu.

Rosa Amorós Esterri 2

Entre les ponents que han intervingut durant el matí, destaca la presència de Núria Mas, consellera del Banc d'Espanya i directora del departament d'Economia a l'IESE Business School, que ha fet una anàlisi de la situació de les dones al món empresarial i econòmic introduint conceptes com la mobilitat social i la necessitat de trobar una solució global per a la societat. Mas també ha assenyalat que els principals reptes a superar en aquests moments d'alentiment econòmic són el Brexit, com fer front a l'economia xinesa i la guerra comercial.

Dones TIC

D'aquest nou escenari global també n'ha parlat Juncal Garrido, sòcia de Heidrick & Struggles, que, en el marc del diàleg 'A la recerca del talent', ha recordat que "el talent no entén de fronteres, sinó que és global". En aquest diàleg, conduït per la periodista Mariví Chacón, també hi ha participat Carme Ruscalleda, xef amb 7 estrelles Michelin, que ha compartit amb els assistents la recepta de l'èxit: "treball en equip i envoltar-se de talent', encoratjant les dones a creure en elles mateixes per assolir els seus reptes.

L'acte, conduït pel periodista Josep Puigbó, ha començat amb la conferència inaugural de Rosa Amorós, delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha intervingut a través d'una gravació en la qual ha reivindicat que "sense la dona, a la muntanya no tindríem ni oportunitats, ni dinamisme".

La digitalització i la fibra òptica

La digitalització i connexió dels territoris han estat també protagonistes en les intervencions de la tarda, especialment, en el diàleg de Dones TIC, en el qual han intervingut Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat, i Meritxell Bautista, sòcia fundadora i CMO de Fibracat, que han coincidit en reivindicar la necessitat que les empreses privades i les administracions col·laborin per fer front a la gran inversió que suposa portar i gestionar la fibra arreu del territori.

Meritxell Bautista ha destacat que Fibracat té la predisposició que si l’administració pública crea la infraestructura per fer arribar fibra òptica  a les capitals de comarca i les poblacions de més de 50 habitants, “farem tot el possible per realitzar el desplegament i donar servei a totes les poblacions de Catalunya”. Bautista ha volgut destacar que l’empresa ja ofereix serveis de fibra òptica a les 80 poblacions més grans de Catalunya i que ho fa des d’una aposta ferma pel talent femení, que “forma part de la nostra identitat des de l’inici”.

Una de les taules més aclamades ha estat la de ‘Dones a l’avantguarda’, que ha reunit  Lourdes Benería, economista, Pilarín Bayés, ninotaire i Maria Barbal, escriptora, en la qual han fet un repàs per la seva trajectòria, deixant constància de la manca de referents que van tenir per a dedicar-se al seu camp i posant en valor el talent, l’esforç i el coratge, necessaris per a obrir camí. Benería ha recordat que “la desigualtat, el medi ambient i la destrucció del planeta són les tres grans amenaces a les quals hem de fer front”. Per la seva banda, Barbal ha anunciat que està preparant el seu pròxim llibre, en el qual, tractarà, precisament, del Pallars.

Reclamant oportunitats

(Imatge de la taula "Reclamant oportunitats" amb Adriana Ribas, co-founder ARTV, Lídia Juanmartí propietària El detallista, Carla Roset propietària de CR Habitatges Turístics, moderada per Núria Cervós, de Grup Cervós)

En el transcurs de la taula ‘Reclamant oportunitats’, tres emprenedores que treballen des del Pirineu, han posat de manifest que és possible desenvolupar empreses d’èxit al Pirineu i que, tot i la necessitat de millorar les infraestructures i les comunicacions, al Pallars es té l’oportunitat d’engegar un projecte sense deutes i amb uns costos fixos relativament reduïts. Núria Cervós, gerent del Grup CERVÓS, ha moderat aquest debat en el qual Adriana Ribas, cofundadora d’ARTV, i Carla Roset, propietària de CR Habitatges Turístics han parlat de les seves experiències com a emprenedores d’aquest territori. Les tres han coincidit en destacar la importància que siguin les mateixes dones dels Pirineus les que creguin i apostin pel territori a l’hora d’engegar un negoci.

Les Jornades, conduïdes pel periodista Josep Puigbó, han conclòs amb el testimoni d’Araceli Segarra, alpinista i primera dona del país en pujar l’Everest, que ha compartit la seva experiència com a dona que ha desafiat la muntanya i que ha parlat, no només de fer ascensos físics, sinó dels ascensos personals.

Carme Castelló, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Lleida, ha estat l’encarregada de fer la clausura institucional d’aquestes jornades en les quals s’ha aconseguit rècord d’assistència amb més de 200 persones. “Després de les Jornades d’avui, no ens pot quedar cap dubte que cal seguir avançant per donar les oportunitats i recursos necessaris perquè les dones puguin desenvolupar-se personalment i professionalment en el nostre territori i no hagin de marxar”, ha conclòs Jesús Montoliu, president de les Jornades. Montoliu ha tancat la seva intervenció desvelant el títol de les Jornades 2020: ‘Un avui responsable per un futur sostenible’.

Les Jornades per a l'excel·lència
Les Jornades per a l'excel·lència neixen com a iniciativa d'una associació d'empresaris i professionals de les comarques de muntanya que treballen per assolir l'excel·lència en els seus camps professionals. El desembre de 2013 van celebrar la primera conferència Present i futur de l'empresa catalana, una cita que s'ha anat consolidant des de llavors com a espai de trobada i debat per als petits empresaris i professionals del Pirineu.