Alumnes de l'Institut de Sort alerten que el riu del Cantó està sec en un tram d'uns 400 metres

Els Agents Rurals ja han cursat 2 denúncies per aquests fets
Imatge del tram del riu del Cantó que ha quedat sec. Imatge de finals de setembre del 2019. (horitzontal)
photo_camera Imatge del tram del riu del Cantó que ha quedat sec, a finals de setembre del 2019/Marta Lluvich

Alumnes de l'Institut Hug Roger III de Sort han alertat que el riu del Cantó, al Pallars Sobirà, s'ha quedat sec en un tram d'uns 400 metres. Un grup de joves s'encarrega d'avaluar l'estat de conservació i salut d'aquest riu, dins el Projecte Rius. Durant la inspecció de tardor han detectar un tram d'uns 400 metres totalment sec. A tocar d'aquest tram de riu van detectar una captació amb tub de formigó al marge dret. Aquest fet no l'havien observat en altres inspeccions i els alumnes han valorat "la gravetat" de deixar un tram sec especialment per la flora i la fauna que viu a l'aigua. Per la seva banda els Agents Rurals ja han cursat 2 denúncies administratives per aquests fets; per un ús de l'aigua diferent de la concessió i per una captació superior a la permesa.

Aquest grup d'alumnes de l'Institut de Sort són voluntaris del Projecte Rius. El compromís dels joves és realitzar dues inspeccions anuals a un tram de riu de 500 metres que ells han escollit. En aquest cas concret es tracta del riu del Cantó. A les inspeccions es prenen mesures de factors hidromorfològics, fisicoquímics i biològics.

Imatge de la captació amb tub de formigó al marge dret del riu del Cantó. Imatge de finals de setembre del 2019. (horitzontal)
(Imatge de la captació amb tub de formigó al marge dret del Riu del Cantó/Marta Lluvich)

Com a encarregats de controlar l'estat del riu han comunicat els resultats de la inspecció i aquesta incidència a Projecte Rius, als Agents Rurals i a l'Agència Catalana de l'Aigua. En aquest cas, els Agents Rurals ja estaven sobre aquesta qüestió i ja han cursat dos denúncies administratives.

Els Agents Rurals han explicat que la causa de l'assecament del riu és deu a dos qüestions. En un cas hi ha una concessió hidroelèctrica de 50 l/s que s'utilitzen per usos agrícoles. Per tant els Agents han tramitat una denúncia per un ús indegut de la concessió de l'aigua. En el segon cas s'agafa més aigua de l'autoritzada per concessió; 0,8 l/s.

Els Agents Rurals han alertat que deixar un tram de riu sec pot tractar-se d'un delicte ambiental. Aquest riu és considerat Reserva Genètica de Truita i amb una importància hidrològica alta. En altres inspeccions els alumnes de l'Institut de Sort havien donat al riu del Cantó una qualitat biològica "molt bona", amb biodiversitat i espècies de gran valor ecològic.

Amb aquesta alerta els alumnes volen saber "per què es permet que un riu quedi totalment sec" i volen evitar que es torni a produir aquesta situació.